Придвижил съм до президентството оставката на главния секретар на МВР, тъй като президентът е компетентен да я разгледа, каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг в Министерския съвет, помолен да коментира оставките на главния секретар на МВР и неговия заместник, заради инцидент, при който тежко пострада полицай.
Демерджиев каза, че държавният глава ще разгледа оставката на главния секретар на МВР и приложените към нея материали и в най-скоро време ще се произнесе. Разглеждането на оставката на заместник главния секретар на МВР е в моята компетентност, проведох вече среща с него, запознах се с материалите, които се отнасят до встъпването му в длъжност и ще взема решение съвсем скоро, каза вътрешният министър. Попитан дали самият той е готов да подаде оставка, Демерджиев каза, че няма информация да му е искана оставката. 
В коментар на днешния случай на полицейско преследване край Драгоман, при който е заловена група мигранти министър Демерджиев посочи, че автомобилът е преминал през тунела „Траянова врата“, без да бъде преследван, със скорост 200 км/ч. "Противодействаме им по-енергично, когато се опитват да влязат в големите градове. Не ние провокираме тази скорост, те се движат с нея", каза Демерджиев. Той подчерта, че да се спре автомобил, който се движи с 200 км/ч, е изключително трудно. Ако се ползва лента за принудително спиране, както често се говори, в този автомобил ще има 11 трупа, отбеляза вътрешният министър. Ние не можем да поемем такъв риск, не сме варвари, допълни той. Министърът уточни, че автомобил на МВР не е участвал в преследване, а е спрял встрани от пътното платно. Демерджиев каза още, че с наличния автопарк и техника в МВР много трудно може да преследва такива мощни автомобили.