В докладна до Общинския съвет кметът на Търговище Дарин Димитров иска разрешение Общината да кандидатства за ремонт на пет общински образователни институции. Проектните предложения ще бъдат подадени по процедурата за модернизация на образователната инфраструктура по Националния план за възстановяване и устойчивост, информират от общинския пресцентър. 
Допустимите дейности за финансиране по процедурата са: основен ремонт, реконструкция, пристрояване, надстрояване. Целта е да се повиши енергийната ефективност на сградите и да се осигурят съвременни и качествени условия за обучение.
Обектите, за които ще се кандидатства, са: Първо СУ „Св. Седмочисленици“, Второ СУ „Проф. Никола Маринов“, Трето ОУ „П. Р. Славейков“, Четвърто ОУ „Иван Вазов“ и Детска градина „Осми март“. 
Тези учебни заведения отговарят на условията по процедурата за определен брой деца, които да се обучават в тях, уточни говорителят на администрацията Станислава Солакова. Директорите писмено са заявили и желанието си Общината да кандидатства за реновирането на сградите. Имат и изготвена проектна документация или са в процес на разработване на такава. Тя ще даде информация какви ремонти е необходимо да бъдат извършени и колко ще са необходимите средства за целта. 
Максималната финансова помощ, за която може да се кандидатства, е 4,5 млн. лева за Първо и Второ Средно училище. За Трето и Четвърто Основно училище тя е 2,5 млн. лева, а за детската градина – 2 млн. лева. 
Проектните предложения трябва да бъдат подадени до 20 януари 2023 г. Докладните на кмета са публикувани в уебсайта на Общината.