Устойчивият икономически растеж е приоритет както за бизнеса, така и за институциите, заяви заместник-министърът труда проф. Емил Мингов по време на Германо-българския икономически форум. Срещата е заключителното събитие в рамките на годишната тема на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) за 2022 г. – "Устойчив икономически растеж".
Заместник-министърът изтъкна, че на прага четвъртата индустриална революция Европа и светът са изправени и пред промяна в социално-икономическото развитие на пазара на труда. По наблюдения на заместник-министъра "големи проблеми" ни очакват на пазара на труда от гледна точка на работниците с ниска квалификация, които ще бъдат заменени от изкуствения интелект. Това води и до необходимостта от съответните държавни политики, насочени към инвестиции в работната сила за повишаване на квалификацията и преквалификацията й.
Той припомни за мерките по Плана за възстановяване и устойчивост, с които се планира до средата на 2024 г. да се разработи дигитална платформа и електронни ресурси за онлайн курсове за обучение, като целта е създаването на 760 дигитални клуба в страната. Целта е до средата на 2026 г. 500 000 безработни и заети да придобият дигитални умения. По ресорната оперативна програма, която е до 2027 г., още 160 000 души ще придобият цифрови умения, а други - около 100 000, които имат някакви дигитални умения, но не разполагат със сертификат за тях, ще могат да ги удостоверят.