Във връзка с предстоящо преброяване на безстопанствените кучета на територията на община Дупница, се набират желаещи доброволци за участие в преброяването, съобщиха от общинската администрация. Крайният срок за записване е 28 ноември. Преброяването е във връзка с прилагането на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на страната и е в сила за всички общини.
Собствениците на кучета в община Дупница трябваше да платят годишната си такса до 31 август. След този срок те подлежат на санкция за административно нарушение, а глобата е от 50 до 100 лева за физически лица и от 100 до 250 лева за юридически лица, уточниха пред БТА от Общината. Таксата за отглеждане на куче се заплаща ежегодно и е в размер на 10 лв. Събраните средства се разходват единствено и само за издръжка на Общинския приют за безстопанствени кучета.
Преди няколко дни Районната прокуратура в Кюстендил разпореди проверки на общинските наредби за отглеждане на кучета. Това се случва, след като държавното обвинение се е самосезирало заради притесненията на жители на Дупница относно агресивни кучета, оставяни без надзор на обществени места в града.
Проверките са възложени на кметовете на деветте общини в областта, Областната дирекция по безопасност на храните и органите на МВР.