Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви днес, че няма непосредствена заплаха за сигурността на контролираната от Русия Запорожка АЕЦ Украйна, въпреки че тя бе обстрелвана през уикенда, предаде Ройтерс.
МААЕ има четирима свои експерти в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Вчера ядреният регулатор на ООН каза, че обстрелът през уикенда е бил един от най-сериозните по Запорожката АЕЦ през последните месеци, но ключовите системи за сигурност са непокътнати.
Русия и Украйна се обвиняват взаимно от началото на войната за атаки, нанесли щети по сградите в комплекса и увредили електропроводите, които осигуряват охлаждането на горивото за шестте реактора и така предотвратяват процеса на атомен разпад. Обстрелът през почивните дни не е засегнал електропроводите.
"(Експертите на МААЕ) потвърждават, че въпреки сериозния обстрел, ключовото оборудване е непокътнато и няма непосредствена заплаха за сигурността", пише в изявление на базираната във Виена агенция.
"Състоянието на шестте реактора е стабилно. Непокътнати са изразходваното гориво, новото гориво, както и (различните) радиоактивни отпадъци в съответните помещения за съхранение", каза още МААЕ.
"Щети има около комплекса. Засегнат е основният път, който води до реакторите на централата", уточни МААЕ. Тя спомена за поражения по тръбопровод за сгъстен въздух, тръба за напояване и покрива на помощна сграда. 
"Пораженията са сериозна причина за безпокойство, тъй като доказват честотата на атаките по една от най-големите атомни централи в света", каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.
От месеци Гроси предупреждава за рисковете от потенциална катастрофа заради обстрела по Запорожката АЕЦ и призовава за обособяване на зона за сигурност около централата. От МААЕ казаха след поредния обстрел, че ще активизират консултациите за осъществяване на този план.