От началото на тази година в Монтанско са станали 166 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 12 души, а 212 са били ранени, съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР в Монтана. В сравнение със същия период на миналата година тежките произшествия са се увеличили с 30, ранените са с 35 повече, но загиналите са с двама по-малко.
Най-много от тежките произшествия са станали заради движение с несъобразена скорост, като това е основната причина за катастрофите в региона от няколко години насам. Значителна част от произшествията са настъпили заради неспазване на предимство, внезапна смяна на посоката на движение, неправилно изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение.
По вид на транспортните произшествия водещо място заемат сблъсъците между автомобили - 54 със 7 убити и 78 ранени. На второ място е блъскането на пешеходци - един убит и 26 ранени. Следват преобръщания на автомобила - 18 с 24 ранени, удар в дърво или стълб - 8 с 11 ранени, блъскане на велосипедист – един убит и 6 ранени, удари в ограда – 6 със 10 ранени и т.н.
През годината най-голям е броят на тежките катастрофи на територията на РУ Монтана - 105 с 8 убити и 138 ранени. На територията на РУ Берковица са настъпили 39 тежки произшествия с един убит и 51 ранени, а на територията на РУ Лом - 22 тежки произшествия с 3-ма убити и 22 ранени.
С цел превенция на транспортни произшествия през годината Областната дирекция на полицията е провела множество акции, при които полицейски патрули са били разположени на възлови кръстовища в населени места и около училища, заснети са хиляди клипове за превишена скорост, наложени са хиляди глоби с актове и фишове, съвместно с деца от различни училища са раздавани листовки с описание как да се шофира безопасно, уточниха от полицейската дирекция в Монтана.