Отнемането на предимство и неправилни маневри са основните причини за катастрофите в градски условия, каза за БТА старши инспектор Драгомир Ганчев, началник на група „Организация на движението“ в сектор „Пътна полиция“ във Варна.
По думите му извън населените места водещ фактор за възникване на пътни произшествия е несъобразената скорост, както и неправилното изпреварване.
От началото на тази година до 15 ноември във Варненско са възникнали 561 тежки катастрофи. Загинали са 21 души (от които три деца до 18 години), ранените са 703-ма, като преобладаващата част са леко пострадали, допълни Ганчев. През 2021 г. тежките произшествия са били 481 - с 18 загинали и 603-ма ранени. Година по-рано броят на инцидентите е бил 517. Убитите са били 24, а ранените – 603.
Тенденцията е за постепенно намаляване на тежките катастрофи, отбеляза Драгомир Ганчев. Той посочи, че преди години броят на загиналите е достигал до 70 души, после е намалял до 40-50, а през последните няколко години е спаднал още. Експертът обяснява това с няколко фактора. Пътният контрол се повишава непрекъснато, навлизат все по-модерни технически средства, които помагат за установяване на нарушенията, а водачите се санкционират, обясни Ганчев. По думите му роля има и фактът, че вниманието на обществото непрекъснато се заостря към това, което става на пътя.
За съжаление броят на пияните и дрогираните шофьори не намалява, каза още Ганчев. Според него дори има ръст при тези, които си позволяват да седнат зад волана след употребата на опиати. По думите му повечето от шофьорите, употребили алкохол, са с между 0,5 и 1,2 промила. Разбира се има и „ударници“ с над 3 промила, но те са единици, допълни Ганчев.
Пътна полиция ежегодно прави оценка на движението на пътищата и се определят участъците, където има повишена концентрация на произшествия, каза още експертът. По думите му в момента като такива във Варненско са определени пет участъка. Два от тях са на автомагистрала „Хемус“ – в посока към Варна, в района на пътния възел край Невша и на този край Провадия. Рисков е участъкът на пътя Варна – Златни пясъци в района на „Евксиноград“. Две зони с повишена концентрация на произшествия има и на пътя Варна – Добрич. Ганчев допълни, че вече има предложения как да бъде намален рискът в петте участъка. Освен това е поставена сигнализация, че те са проблемни и шофьорите би трябвало да карат с повишено внимание.
В региона има и интензивни направления, където също съществуват рискове, тъй като има много изпреварвания, каза още Ганчев. Като такива той посочи пътя Варна – Бургас, особено през лятото, както и Варна – Добрич, по който трафикът вече е интензивен целогодишно.