От началото на тази година до 13 ноември при пътнотранспортни инциденти в област Стара Загора са загинали 25 души. Това съобщи за БТА говорителят на областната дирекция на МВР Ивелина Проданова. Тя уточни, че броят на катастрофите за същия период е 1056. За сравнение за този период на 2021 година катастрофите са били 1090, а загиналите са 24 души.
Проданова припомни, че през август т.г., по разпореждане на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, бяха въведени 13 мерки за противодействие на пътния травматизъм. Сред тях са въздействие на поведението на водачите и засилен контрол от страна на полицията.
През целия месец ноември в Стара Загора се провежда кампания под надслов „Шофирането не е игра“.  Организатори на инициативата са община Стара Загора, областната дирекция на МВР, Българският Червен кръст, Международният младежки център, Превантивно-информационният център по зависимости, Центърът за подкрепа за личностно развитие и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Целта ѝ е да бъде насочено вниманието на обществеността към проблема с пътната безопасност и големия брой пътни произшествия. Поредицата от събития в инициативата са насочени в подкрепа на превенцията на детския пътен травматизъм.
„Катастрофите са един от много наболелите проблеми. Всеки ден сме свидетели на тежки пътни инциденти, предизвикани от шофьори седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици, както и управляващи с висока скорост. Опитваме се да въздействаме върху младите водачи, които имат много малък практически опит“, разказа зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова. „Всички ние се движим по пътищата и сме участници в движението, независимо дали сме пешеходци или сме на велосипед, тротинетка или автомобил. Но да бъдем малко по-внимателни и по-отговорни към собственото си здраве, собствения си живот и този на околните“, апелира Милка Колдамова, един от организаторите на кампанията.
В област Стара Загора в последните дни станаха поредица от тежки пътни инциденти със загинали. По този повод в община Казанлък бяха обсъдени различни обстоятелства и мерки за осигуряване на пътната безопасност в региона. По време на среща между представители на местната администрация, Общински съвет Казанлък и МВР е взето решение за засилване на контрола по междуселищните пътища на територията на цялата община,  монтиране на камери на всички входно--изходни точки на населените места, както и увеличаване на патрулиращите полицейски екипи по селата и в града.
В Стара Загора на 20 ноември от 10:00 часа в храм „Св. Въведение Богородично“ ще бъде отслужена Панихида в памет на жертвите на пътни инциденти по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.