Повече инциденти на пътя отчитат от областната дирекция на МВР в сравнение с миналата година, намаляват обаче загиналите в катастрофи. Според предоставените на БТА данни от началото на годината до 31 октомври в областта са станали 522 пътнотранспортни произшествия с 12 загинали и 286 ранени, при 515 катастрофи с 21 загинали и 239 ранени за същия период на 2021 г. 
Областната дирекция на МВР в Ловеч обслужва територия, която обхваща общо близо 755 км републиканска пътна мрежа, от които автомагистрала „Хемус“ – 16 км, първокласни пътища – 105 км, второкласни – 77 км и третокласни – 526 км.
Участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия са: от ПП I-3, в района между селата Румянцево и Петревене, с дължина 20 метра, и от ПП I-4 в района на село Български извор, местността „Сеновала“. 
Тенденцията за повече катастрофи в сравнение със същия период на миналата година се запазва до 14 август. След това от полицията отчитат намаляване на инцидентите на пътя. Причината е, че след 15 август т. г. в резултат на влошена пътнотранспортна обстановка в цялата страна от ръководството на министерството бяха разпоредени мерки за ограничаване на пътния травматизъм. Включени бяха допълнителни полицейски сили, които са обучени в контрола по пътищата. Като основен метод за превантивно въздействие и контрол е въведен т.нар. линеен подход, когато полицейски патрули чрез придвижване в транспортния поток следят за поведението на участниците в движението и за нарушения от всякакъв тип. Завишена е контролната дейност в населените места по отношение управлението на МПС от неправоспособни водачи, в т. ч. малолетни и непълнолетни, както и водачи, лишени от право да управляват моторни превозни средства. Контролира се и употреба на алкохол, непосредствено след потегляне от местата за престой и паркиране, на водачи на товарни автомобили, посочват още от полицията.
Най-честата причина за възникване на пътнотранспортни произшествия е несъобразена с пътните условия скорост, отнемане на предимство, неспазване на дистанция, внезапна промяна на посоката на движение, неправилно движение назад и др.
От началото на годината до 31 октомври пътните полицаи са установили 48 931 нарушения на територията на областта, като половината са за превишена скорост. Съставили са 3903 акта, 20 347 глоби с фиш и са издали 24 681 електронни фиша. Установени са 101 водачи под въздействието на алкохол и още толкова управляващи МПС под въздействието на наркотични вещества, неправоспособните водачи за периода са 285, а 63 са отказали да бъдат тествани с техническо средство.