От началото на годината до сега в пътно-транспортни произшествия по пътищата в област Търговище са загинали шестима души. Това е с двама по-малко спрямо същия периода на миналата година, тогава в пътни инциденти са загубили живота си осем души, съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР в Търговище.
Като потенциално опасни за тежки пътни произшествия в областта могат да бъдат посочени три участъка от път I-4 (София - Варна) в община Търговище, които се намират в местността „Боаза“. Всички те са сигнализирани с пътен знак А-40 - “Внимание – участък с концентрация на пътно-транспортни произшествия (ПТП)“. Това лято бе приключен ремонтът на пътното платно в тези участъци и на по-рисковите места с превантивна цел е положена т. нар. шумяща маркировка, която при управление на моторни превозни средства „предупреждава“ водачите, че съответният пътен участък е с концентрация на ПТП, посочи говорителят на полицията Ани Кръстева.
Анализът на експерти от „Пътна полиция“ относно причините, които водят до тежки пътни инциденти в община Търговище, където се намират и трите участъка с концентрация на катастрофи, сочи, че най-често това са навлизане в лентата за насрещно движение, управление с несъобразена с пътните и метеорологични условия скорост, внезапна промяна на посоката на движение, отнемане на предимство.
С цел ограничаване на предпоставките за пътни инциденти областната дирекция на МВР и сектор „Пътна полиция“ реализират комплекс от мерки за повишаване на пътната безопасност. Сред тях е осъществяваната активна контролна дейност от екипи на „Пътна полиция“ по отношение спазване на скоростните режими от водачите на преминаващите от там моторни превозни средства, като за целта полицейските служители използват всички налични технически средства. Регулярно там се осъществява и т. нар. линеен контрол, при който екип на сектора със служебен автомобил установява евентуални нарушения, най-често свързани с предприети неправилни маневри или агресивно шофиране. Ежеседмично в район в непосредствена близост до участък с концентрация на ПТП по пътя София - Варна в община Търговище се провеждат двучасови превантивни специализирани акции съвместно с екипи на БГ ТОЛ. Те се осъществяват по метода на широкообхватния контрол, даващ възможност за определен срок от време да бъдат проверени максимален брой шофьори, посочи Кръстева.
Тя добави, че пътната обстановка в гореспоменатите участъци е обект на регулярен анализ в сектора, а периодично, в навечерието на различни празници, почивни и ваканционни дни, когато, логично, трафикът по пътя София - Варна се увеличава, се предприемат допълнителни мерки за осигуряване на пътната безопасност, сред които и осигуряване на допълнителни екипи, контролиращи и подпомагащи при необходимост интензивното движение на превозни средства.