Гърция се нарежда на шеста позиция сред страните членки на ЕС с най-ниски цени на нафтата за отопление, показва седмичният доклад на ЕК, съобщи АНА-МНА.
Принос за този резултат има държавното субсидиране от бюджета с 25 евроцента на литър, както и отстъпката от 7,5 цента на литър, която предоставя една от най-големите енергийни компании в Южна и Източна Европа HELLENiQ ENERGY. Отстъпката е от началото на отоплителния сезон и се предоставя на всички търговски компании доставчици на нафта за отопление от рафинериите на Гръцката петролна компания. Отстъпки ще предоставят и търговските дружества от групата на Motor Oil.
Както става ясно от седмичния информационен доклад на ЕК с данни от 14 ноември, страните с най-ниска цена на нафтата за отопление са както следва: Малта, Ирландия, Белгия, Литва, Люксембург, Гърция и Чехия. Като най-скъпи се нареждат Дания, Нидерландия, Италия, Португалия, Финландия, Румъния и Швеция.
В Гърция цената на нафтата за отопление вчера е била 1,29 евро на литър, съгласно мониторинга на гръцкото министерство на развитието.