22-годишен сириец е открит на Дунав мост в специално пригоден за превоз на хора тайник в „Пежо 806“. Кърджалийският ван с четирима човека в него спрял на изхода на граничния пункт в неделя в 22.45 часа. Колата е пренасочена за проверка на митническия скенер, тъй като била рискова за контрабандна стока. Вместо цигари обаче, на екрана ясно се видял свит на кълбо мъж в тайник под задните седалки и в част от багажника. След като бил изваден от скривалището, станало ясно, че това е Сипан М., който не фигурирал сред регистрираните бежанци. Предполага се, че със същия автомобил той е бил вкаран в страната от Турция.
Четиримата кърджалийци и сириецът са задържани. По-всяка вероятност на 27-годишния шофьор ще бъде повдигнато обвинение за каналджийство, а на сириеца - за нелегално преминаване на държавната граница. Останалите трима мъже ще бъдат освободени, тъй като са били пътници и не знаели за необичайния товар.
Четири часа преди това на Дунав мост е заловен друг сириец, който опитал да мине в Румъния с русенско такси, наето от Централна гара, където пристигнал с влак. Саид М., на 21 г., представил доста нескопосано направена чешка лична карта, която веднага привлякла вниманието на граничните служители. Той е влязъл в страната от Турция, подал е документи за бежанец, но не изчакал решението на властите и срещу 2000 долара получил фалшифициран документ за самоличност, който обаче го отведе в ареста.