Д-р Цветелина Александрова e родена в Ловеч, завършва Езикова гимназия в родния си град, паралелка със засилено изучаване на френски език. През 2011 година придобива магистърска степен в Медицинския университет в Плевен. През 2017 година придобива специалност „Ендокринология“. Започва своя професионален път в Ендокринологичното отделение на болницата в Ловеч, а от началото на 2018 година е част от екипа на Вътрешно отделение на УМБАЛ „Медика Русе“ като специалист по ендокринология. Преглежда амбулаторно пациенти в ДКЦ-2. Член е на Българско дружество по ендокринология, участва в български и международни конгреси. 
Разговорът с нея е посветен на един от бичовете на съвременните общества.
Всяка година Световната здравна организация чества 14 ноември като Световен ден за борба със захарния диабет.
Този ден се отбелязва от 1991 година насам, а през 2007 година е признат официално и от ООН. Тази дата е избрана неслучайно, тъй като тогава е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 година открива инсулина. Това откритие е едно от най-значимите в историята на т.нар. захарна болест.

- Колко често се среща диабетът, д-р Александрова и колко разпространено заболяване е той в действителност?
- Това е преди всичко социално значимо заболяване поради високата честота на заболеваемост в световен мащаб. В света около 422 милиона възрастни страдат от това заболяване, което значи един от всеки единадесет възрастни на планетата. Почти 90% от засегнатото население на планетата е с диабет тип 2.
В България от него страдат около 700 000 души, като над 220 000 са в предиабетно състояние.
Един от двама пациенти с предиабетно състояние ще изяви захарен диабет в период до 10 години
от установяването на предиабета. Поради тази причина този тип пациенти е задължително да бъдат скринирани всяка година.
Около 40-50% от пациентите с диабет и предиабед остават недиагностицирани, което води до тежки и дори фатални последствия. Всеки ден в световен мащаб умират по 11 души вследствие на усложнение от диабет. Последствията от заболяването върху целия организъм са трайни и влошават качеството на живот на пациентите.
- Колко са видовете диабет?
- Основно съществуват диабет тип 1 и тип 2.
Тип 1 е с изявена клинична картина, тъй като се дължи на дефицит на инсулин в организма, поради наличие на автоимунен процес върху панкреаса.  
Пациенти със захарен диабет тип 1 имат така наречените „големи симптоми“ - жажда, сухота в устата, рязко отслабване на теглото, често уриниране, нарушено зрение. Често той се асоциира с други автоимунни заболявания като витилиго, автоимунен тироидит на хашимото, адисонова болест и др.
В отделни случаи при захарен диабет тип 1 има фамилност.
Диабет тип 2 се развива бавно и често се открива случайно. Липсват субективни признаци на заболяването и протича асимптомно. Заболяването тип 2 се установява често, когато са настъпили диабетните усложнения. Те са зрителни, бъбречни, съдови - миокарден инфаркт, инсулт и диабетно стъпало.
Понякога при наличие на сърбеж по тялото, чести инфекции, незарастващи рани, чувство за глад скоро след нахранване, трябва да се подозира диабет тип 2
При него има висок процент на наследственост. Около 90% от пациентите със заболяването са със затлъстяване или наднормено тегло. 
- Кои са рисковите фактори за развитието на диабет от тип 2?
- Основните рискови фактори за развитието на заболяването от втори тип са:
* Индекс на телесната маса над 25кг/м2 (изчислен според ръст и тегло);
* Обиколка на талията:
1. Мъже над 102 см;
2. Жени над 88 см;
* Първостепенни родственици със захарен диабет;
* Жени, родили дете с тегло над 4 кг или диагностицирани с гестационен захарен диабет;
* Артериална хипертония над 140/90 mmHg;
* HDL холестерол над 0,9 mmol/L и триглицериди над 2,2 mmol/L;
* Данни за синдром на поликистозните яйчници;
* Наличие на предиабетно нарушение (нарушена гликимия на гладно, нарушен гкюкозен толеранс и инсулинова резистентност);
* Анамнеза за сърдечно-съдово заболяване.
Предиабетът е състояние свързано с риск от развитие на захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания. 
Няма ясни симптоми и човек може да е в това състояние без да знае
Състоянието на предиабет се характеризира с:
* Нарушена гликимия на гладано(НГГ);
* Кръвна захар на гладно  между 6,1- 6,9 mmol/l;
* Глюкоза на 2 час от Орален глюкозо-толерансен тест / ОГТТ / под 7,8 mmo/L;
* Нарушен глюкозен толеранс (НГТ)- кръвна захар на гладно под 7 mmol/L и на 2 час от ОГТТ 7,8-11,1 mmol/L.
Възможно е да имаме двете предиабетни състояния НГГ и НГТ - тогава рискът от развитие на захарен диабет тип 2 е 2 пъти по-висок, отколкото ако имаме само едното нарушение. 
Предиабетното състояние и наличието на самото заболяване се характеризират по следните критерии:
Критериите за предиабет са:
* Глюкоза на гладно 5,6- 6,9 mmol/L;
* 2 часа след ОГТТ  7,8- 11,1 mmol/;       
* Гликиран хемоглобин 5,7- 6,4%.
Критерии за захарен диабет: 
* 2 часа след ОГТТ  над 11 mmol/L;
* Гликиран хемоглобин над 6,5%;
* Пациенти със симптоми и кръвна захар над 11 mmol/L.
- Как да се предпазим от развитието на захарен диабет или да забавим неговото влошаване при наличие на заболяване?
- На първо място е необходим хранителен режим, който е задължителен елемент в лечението на захарния диабет от превенцията за развитието на заболяването, особено при пациенти с наднормено тегло и затлъстяване.
Трябва да се ограничават определен тип храни, основно калорийни, но не и да се лишавате от основни хранителни вещества
Хранителният режим е индивидуален при всеки пациент и е съобразен с хранителните му навици и ежедневието. Вносът на хранителни вещества трябва да е разпределен в следния ред - въглехидрати 55-60%, мазнини 30% и 15-20% белтъци.
Предимно трябва да се приемат въглехидрати, които не повишават кръвната захар - зеленчуци с представител целулоза и въглехидрати, умерено повишаващи кръвната захар - зърнени храни, варива и ядки.
Трябва да се избягват въглехидратите, които рязко повишават кръвната захар - кристална захар, захрани бонбони, захарни напитки.
Ограничете също мазнините от животински произход, използвайте предимно мононенаситени мастни киселини и полиненаситени мастни киселини.
Фибрите трябва да са 12 до 25 грама дневно. Съдържат се в овесените ядки, броколите, морковите, бадемите, граха, боба, кафявия ориз, карфиола, зелето и др. Те са важни за понижаване на кръвната захар на гладно, понижаване на холестерола и триглицеридите.
Приемът на алкохол също трябва да се ограничи до 100 мл вино, 50 мл концентрат и 300 мл бира
Консумацията на готварска сол е желателно да бъде до 6 грама дневно, а при хора с хипертония под 3 грама дневно.
За сметка на това приемът на витамини, особено витамин Д и течности, при хората със захарен диабет трябва да се завиши. 
Хранителният режим трябва да се съчетава с физическа активност до 30-45 минути дневно умерена физическа активност или 150 минути седмично ходене пеша, гимнастика, физически упражнения, фитнес и други.
- Какво лечение прилагате на пациентите с вече установен диабет?
- При захарен диабет тип 1 е задължително лечението с инсулин, докато при заболяването от тип 2 има множество перорални медикаменти и комбинации от такива, които да повлияват освен кръвната захар, но и да предпазват пациента от изявата на усложненията. Чрез тях се регулират теглото, кръвното налягане и се забавя развитието на сърдечна и бъбречна недостатъчност.
При симптоми на захарен диабет или лабораторни отклонения в стойностите на кръвна захар, гликиран хемоглобин, холестерол, пикочна киселина, чернодробни ензими е необходима 
консултация с ендокринолог за ранно диагностициране и лечение
Добрият контрол на кръвната захар може да забави развитието на захарната болест още на ниво предиабет. С цел намаляване риска от развитието на заболяването е необходимо ранно диагностициране, превенция и ранно започване на лечение.

Мартин ГЕОРГИЕВ