Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и лекарският съюз ще продължат да обсъждат методиката за разпределение на средствата от икономиите, но засега няма да продължат преговорите за нов рамков договор. Представителите на ръководствата на съсловните организации и на НЗОК бяха изслушани по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.
Изслушването се наложи, тъй като от Българския лекарски съюз (БЛС) преди дни обявиха, че напускат преговорния процес за нов тригодишен Национален рамков договор и поискаха оставката на управителят на НЗОК проф. Петко Салчев и на председателя на надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов. 
Методиката за разпределението на средствата от икономии ще продължим да обсъждаме с НЗОК, за да могат колегите да си вземат парите, каза д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, и отново посочи, че икономиите са в размер на близо 160 млн. лв,, като в перото за болнична помощ те са близо 50 млн. лв, в перото за медико-диагностични дейности – около 60 млн. лв., в първичната извънболнична помощ – 10-15 млн.лв, без да се взимат предвид средствата в резерва на Касата. Исканата оставка е заради закононарушения, които смятаме, че се извършват при прилагането на закони и при прилагането на нормативни документи, какъвто е Националният рамков договор, посочи д-р Маджаров. Това не са партньори, а хора, които смятат, че управляват еднолично Касата. Никой не иска да продължаваме такива преговори, в които после не може да се гарантира, че ще се изпълни договореното, посочи още д-р Маджаров. 
Явно стрелите са насочени към мен, по ред причини, каза проф. Салчев в отговор на въпрос на Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС къде се „къса“ диалогът с БЛС и има ли пътища за решение. „Договорният процес не се води от проф Салчев, а той по закон и по правилник управлява оперативно Касата. Договорният процес се води от Надзорния съвет и от Управителния съвет на лекарския съюз“, каза проф. Салчев. „Единственото, което би могъл да направи проф. Салчев, е да предоставя информация и да осигурява всичко, което Надзорният съвет изисква от него“, допълни той. „Как ще се възстанови договорният процес, не зависи от проф Салчев“, добави той. 
Д-р Златанов каза, че посоката, в която трябва да се мисли, е как да продължи процесът на диалог между Надзорния съвет на НЗОК и БЛС. По думите му има условия преговорният процес да завърши успешно. Надзорният съвет има готовност да се включи в графика, който БЛС ни предостави, за да обсъждаме текстовата част от предложенията за новия рамков договор, допълни Златанов. Ако ние не можем заради лекарите и заради пациентите да влезем в преговори, всичко е излишно, каза още той. 
Двете страни да загърбят егото си и да направят малък компромис за завършване на тази година в рамките на бюджет 2022 г., призова Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. Той припомни, че министърът на здравеопазването би могъл да свика заседание на надзорния съвет на Касата, на което да се направи опит „да стопи ледовете между двете страни“.
Осъзнавайки, че в тези смутни времена не можем да говорим за реформи, трябва да призная, че през следващата година ще продължим със същите действия от 2022 г., каза председателят на комисията Антон Тонев. Апелът ми е да прескочим колкото се може по-лесно тези времена на кризи, дори и с малък риск за преразход, но с желание за дебат реално кои причини, които са наследство от последните 20 години, са ни довели до това да сме първи в негативните класации и без ясна идея как да преодолеем това нещо, каза още Тонев.