Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на археологическа недвижима културна ценност “Велика лавра” - имот, който е публична държавна собственост, на Община Велико Търново за срок от 10 години. Това информират от Министерството на културата на своята интернет страница.
Груповата недвижима археологическа културна ценност “Велика лавра” се намира във Велико Търново, на ул. “Климент Охридски” № 7 и представлява поземлен имот с площ от 4308 кв. м., заедно с построените в него Църква “Св. Четиридесет мъченици” и пристройка Мавзолей - костница, както и разположения в непосредствена близост до църквата поземлен имот с площ от 1518 кв. м. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей - Велико Търново.
“Великата лавра” е манастирски комплекс, строен в подножието на крепостта Царевец на левия бряг на Янтра в началото на съществуването на Второто българско царство. Част от него е църквата „Св. Четиридесет мъченици“, която е построена и стенописана по нареждане на българския владетел Иван Асен II в чест на голямата му победа при Клокотница над войските на епирския деспот кир Теодор Комнин на 22 март 1230 г. Тя е била царска църква по време на Иван Асен II и главна църква на манастира “Великата лавра” в следващите столетия. /ИРС