Липсата на Общи устройствени планове (ОУП) на практика блокира Южното ни Черноморие. Това ще попречи на общините да се възползват максимално от възможностите, които дават европейските фондове и е тъжно, че отново коментираме тази тема на прага на новия програмен период 2021-2027 година. Това каза в интервю за БТА кметът на община Царево инж. Георги Лапчев. 
По думите му, единствената морска администрация на юг от Бургас, която разполага с този важен стратегически документ, е Созопол. Според инж. Лапчев липсата на подобни планове прави системата за кандидатстване тромава и неефективна, увеличава се и административната тежест при подготовката на важни за региона проекти. 
Работата по общия устройствен план на община Царево е започнала още през 2006 година. След периода на подготовка е достигнато до процедурата по неговото приемане – две години по-късно. Тогава всъщност се оказва, че екологичната оценка в стратегическият документ липсва, което дава и възможността да бъде атакуван в съда. След поредица от дела до ден днешен община Царево не разполага с ОУП, а според кмета Лапчев това води за загуба на средства и на практика липса на основа, върху която да се гради. 
 
Следва пълният текст на интервюто: 
 
- Г-н Лапчев вече имаме отворени и предстоящи процедури за кандидатстване за европейско финансиране през програмния период 2021-2027 година. Царево обаче ще влезе в пореден програмен период без стратегически важен документ – Общ устройствен план. В каква степен това ограничава възможностите ви за кандидатстване по различните процедури? 
- Огромното нещастие за община Царево е, че продължава да стои в ситуация, в която няма Общ устройствен план. Вчера имах поредна среща с регионален министър, г-н Шишков, с който обсъждахме темата Общ устройствен план. Липсата му има драматично влияние върху живота на хората в Царево, а и в цялата община. На срещата присъстваха засегнати страни, които споделиха своето възмущение от факта, че не могат по никакъв начин да инвестират в собствените си имоти, че не получават разбиране от страна на държавата, че не могат да развиват региона като инвеститори. Европейското финансиране за нас е тема табу по отношение на това да се случва нещо – отново казвам, отнасяме се с огромен респект към природата. Съзнаваме, че това е привилегия, а не пречка. Но факт е, че липсата на ОУП превръща общината в "мъртва зона". Може да се работи само в отделни терени, които са урегулирани поземлени територии отпреди 90-те години на миналия век. А възможностите за развитие са много. Дори зелената сделка може да намери място в нашата община. Но каквото и да е възможно да се построи или направи, отново опираме до процедиране, за да се изгради инфраструктура, обслужваща постройка и изобщо каквото и да е. Не всички постройки са мега-хотели на първа линия. Не всички желания на инвеститорите са да се строи край морето. Напротив – има и много други посоки на инвестиции, които биха могли да се реализират в общината. Всъщност липсата на ОУП не толкова спира инвеститорите, колкото им дава една крайна несигурност. Инвеститорите всъщност не желаят по никакъв начин да попаднат в такава територия. Вземете пример с протестите срещу застрояването – декларират се желания от природозащитници, които твърдят, че искат правила. Но точно те са хората, които атакуват всяко едно решение, което на практика води до липсата на правила. За поредна година ние ще влезем в програмен период без стратегически документ, който да даде сигурност, както на публичния сектор, така и на частния. Всъщност не страда само община Царево. Единствената община на юг от Бургас, която има Общ устройствен план, е община Созопол. Всички останали са без такива планове, дори доколкото знам, в Бургас има ОУП само за града. За общината мисля е непълен. В Поморие също се водят огромни битки, за да се достигне до Общ устройствен план. Това е голям проблем на цялото Черноморско крайбрежие, което в момента е блокирано и едва ли ще може да се възползва пълноценно от европейските фондове.
 
- Но по места виждаме проекти, които се изпълняват. Явно има възможности?
- Има вратички, но нещата се случват по възможно най-трудния начин. С документи, които понякога са абсолютно нелогични. Наличието на ОУП ще направи много по-работеща и много по-бърза системата за кандидатстване за финансиране по европейските програми. Ние в момента преминаваме през "иглени уши", за да имаме някакъв шанс. Не да ни се даде сигурност, а за да имаме само някакъв шанс да получим финансиране. Много по-лесно би било, ако отговаряхме на основни, простички правила. Няма да има дрязги, защото всичко ще е записано в стратегически документи. 
 
- Експертите по програми и проекти в общините се събират на националната си среща след тригодишно прекъсване в традиционно събитие за Националното сдружение на общините в Република България. Домакин ще бъде столицата в дните 5-7 декември. Какви проблеми ще постави община Царево на масата? 
- Община Царево е най-морската община в държавата, представлява 1/5 от морската граница на страната, което прави проблемите мащабни, неестествено големи, спрямо населението на нашата община. Ние ще коментираме най-вероятно възможностите за ОУП-те, възможностите за изграждане на пречиствателни съоръжения. Но планът (бел. авт. Общият устройствен план) е разковничето. Ако го имахме, просто нямаше да коментираме сериозните проблеми, които имат общините. Друга болна тема за обществото са морските плажове. Само преди десетина дни с изненада научих, че частни имоти или територии, представляващи урегулирани поземлени имоти, вече са се появили в Кадастралната карта като морски плажове. Всички знаем, че плажът е държавна собственост. Не би могло да бъде частен и да има човек, който да притежава нотариален акт за него. 
 
- Кой е изготвил тези промени?
- Ето това не зная и е тема по мое мнение, която трябва да се коментира. Това е поредната неточност, която мисля е направена от предходното правителство. Навярно екоминистерството е дало тази посока на работа. Според мен са допуснати грешки и те ще доведат до поредните съдебни битки. Това е юридически нонсенс. Не може морски плаж да бъде частен. Има начин, по който една територия, ако се докаже, че представлява пясъчни дюни например, да бъде отчуждена, да бъде платена съответната сумата на собственика и имотът да се превърне в изключителна държавна собственост. Законодателят много точно е посочил как това да се случва. За съжаление в един от слоевете на Кадастъра посочва имоти, които са частни, но са посочени като морски плаж. 
 
- Връщам ви отново на Общия устройствен план – какъв е идеалистичния вариант от чисто икономическа гледна точка. Какви биха били ползите, ако днес Царево имаше такъв? 
- Винаги съм казвал, че и най-лошият ОУП е по-хубав от никакъв. Той дава параметри и правила, които не могат да се интерпретират. Сега всеки проектант може да интерпретира закона, с което да се преследват максимални показатели на един терен. Ако този план съществуваше, щяхме да дадем възможност на инвеститорите да се развиват. Един ОУП ще посочи категорично промишлените зони и местата, в които да се случват определени инвестиции, бизнеси. В момента това е проблем. Давам пример с производител на манов мед в община Царево, който казва, че не може да пакетира продукцията си, защото няма имот, в който това да се случи. Това трябва да е промишлена зона. Вариантът в този случай към момента е урбанизирана територия, в която може да бъде издадено разрешително за строеж. Един добре направен и най-важното приет ОУП ще ни даде възможност да предвидим точно как една зона ще се развива в следващите 20 години. Ако посочим, че даден терен е отреден за болница например, в него няма да може да се направи нищо друго освен болница. Тогава инвеститорите, които искат да строят болница, ще знаят, че тук има терен за това – ако им хареса, отиват и го правят. Това ще доведе до спокойствие и на политическо ниво, защото в момента лесно се интерпретират всякакви теми, но липсата на план не може да даде сигурност на никого или комфорт на общината във финансова гледна точка. 
 
- Следите ли дебатите по бюджета на Републиката за следващата година? Има ли нещо, което притеснява общините? 
- Миналата година ни се наложи, а и не само на община Царево, да правим бюджети в ситуация, в която не бяхме попадали никога досега. Успяхме да построим бюджета на общината доста трудно. За съжаление сега има опасност да се случи същото нещо заради забавянето в приемането на бюджетната рамка за следващата година. Дано да не се случи, но факт е, че основният документ, създаващ политиките на държавата, липсва. Представете си колко трудно биха се реализирали тези политики в общините. Ние сме морска община и разчитаме предимно на собствените приходи, но в крайна сметка държавният бюджет създава рамка, по която се строят общинските бюджети. Когато се изгуби време и влезем в другата бюджетна година, част от обектите не могат да се реализират, тъй като не достига време да се процедират по съответните закони. Така, изпадайки от финансовата година, те преминават като преходен остатък. Понякога тези преходни остатъци не могат да се прехвърлят в следващата година и тогава се стига до абсурдната ситуация, в която общините трябва да връщат средства, тъй като няма техническото време за тяхното процедиране. Това е абсурд в ситуацията, в която сме – стагнация на пазарите и висока инфлация. Кметовете станаха жонгльори, опитваме се по някакъв начин да успеем да нагодим нашите бюджети така, че да оцелеем през годината.