Под мотото „Спестяваме заедно днес, за да имаме утре“ правителството на Република Северна Македония от днес ще мотивира гражданите чрез информационни и образователни дейности да пестят електроенергия. Ще представи полезна информация как гражданите да използват електроенергията по-ефективно и по този начин да спестяват, съобщи специално за БТА агенция МИА.
Енергоспестяващите крушки пестят до 90 процента електроенергия. Поддържането на температурата на 22 градуса, вместо на 25 градуса, спестява до 10 процента електроенергия. Краткото вземане на душ спестява вода, ток и пари по сметката ви, каза говорителят на правителството Душко Арсовски, като посочи примери, с които чрез образователни дейности се планира да се насърчи пестенето на електроенергия.
Според някои анализи на експерти, каза Арсовски, ако се спазват тези и други препоръки, може да се спести електроенергия до 50 процента.
Призив за спестяване отправи и Виктор Андонов, сътрудник на правителството по въпросите на енергетика, изтъквайки, че в този процес са много важни гражданите, институциите и фирмите и че всеки трябва да направи малка промяна в дома или на работното си място, което  ще означава много за енергийната система.
Енергийният баланс за производство на електроенергия от енергийната компания ЕСМ показва, че през вчерашния ден нуждите на домакинствата и малките потребители са покрити с вътрешно производство от 10 786 мегаватчаса и закупена електроенергия в размер на 3110 мегаватчаса. Топлоелектрическите централи са произвели 7834 мегаватчаса, а от възобновяеми енергийни източници са произведени 2952 мегаватчаса електроенергия.
Правителството прие План за икономии с конкретни насоки за всички органи на държавната администрация, а икономиите на държавните институции, които започнаха да прилагат плана от 1 септември, както беше обявено, са 20 на сто.
(Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)