Кът за отдих е оформен до Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания в Плевен. Инициативата на родителите на деца със специални потребности, които посещават терапевтичните занимания, и на специалистите в центъра е подкрепена от Община Плевен и вече реализирана. Това съобщи за БТА Габриела Ованесян, директор на Центъра.
"Години това място бе превърнато в бунище от недобросъвестни граждани, въпреки че се намира в центъра на града. Затова решихме, че вече е време да го превърнем в едно уютно място за отдих и игри", добави Ованесян.
Своя принос в изграждането му имат майките на деца, които участват в арт ателиетата към центъра. Средствата от продадените продукти са вложени в закупуване на материали за облагородяване на пространството. Подкрепа е оказана и от Сдружение "БАЛИЗ" - Плевен. Монтирани са пейки, кошчета за боклук, засадени са и цветя. 
"За съжаление, факт са и първите вандалски прояви", добави директорът на социалния център. Още в първите часове след монтирането им е направен опит пейките да бъдат изкъртени, а засадените цветя са изкоренени. "На охранителните камери се вижда, че автори на тези вандалски прояви са възрастни жени, а не младежи", посочи Габриела Ованесян.
"Нашият апел е да пазим това място. Градинката е общодостъпна за всички граждани, които желаят да я ползват по предназначение - за отдих", добави тя.