В Пазарджик Фонд за превенция на престъпността "ИГА" започва работа по проект за въвеждане на система за измерване на рецидивизма в България, съобщи за БТА председателят на управителния съвет на неправителствената организация Димитър Русинов.
До края на 2023 година ще се проучат и анализират практики за измерване на рецидивизма и възможностите за внедряването им в наказателно-изпълнителната система на страната. Ще се изготви и концепция за измерване на рецидивизма, а на тази база – препоръка за нейното приложение, поясни Русинов.
Също така ще се направи мониторинг на съществуващите възможности и модели за измерване на рецидивизма в наказателно-изпълнителните системи в България и Eвропа и и ще направят предложения за преформулиране на политиките и подобряване на законодателството за въвеждане на система за измерване на рецидивизма.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и е на стойност близо 60 000 лв.