Столичният общински съвет (СОС) да предостави проследяващи устройства за деца със специални образователни потребности (СОП), предлага председателят на съвета Георги Георгиев по повод на случая с момчето с аутизъм, изчезнало в Перник преди няколко дни. В тази категория попадат деца от аутистичния спектър, с емоционални и поведенчески разстройства, с комуникативни нарушения и други.
"Изчезването на дете е най-големият кошмар за всеки родител, но и сериозен обществен проблем. Всички се молим Сашко от Перник да се бъде намерен бързо и в добро състояние, но подобен случай категорично не трябва да се повтаря", заяви Георгиев.
Той припомни, че през април тази година СОС прие пилотен проект за предоставяне напълно безплатно на проследяващи устройства на хора с деменция и Алцхаймер. Инициативата вече работи успешно и се ползва от 15 семейства за техните възрастни близки. Всички разходи, включително за месечните такси към мобилния оператор, се поемат от общината. "Нашата идея с колегите Диян Стаматов , Д-р Антон Койчев, Малина Едрева , Веселин Милев , Милка Христова и Карлос Контрера е да предоставим възможност и на децата и младежите със СОП да получат безплатно устройство, за да осигурим повече безопасност за тях и повече спокойствие за техните родители", заяви Георгиев. Целта, по думите му, е при изгубване, тези деца да бъдат намирани максимално бързо.