Авария по газопреносната мрежа в Севлиево е предизвикала разрушителния взрив в събота вечерта. Това съобщи пред БНР наблюдаващият прокурор по случая Милчо Гинжов.

Той поясни, че при днешната съвместна проверка на Държавният технически надзор и полицията е установено, че тръба за пренос на природен газ, преминаваща в близост до мястото на инцидента, е била спукана при изкопни работи, извършвани преди 3-4 години.

На 8 март около 22.30 часа при взрив в частна къща на ул. "Васил Левски" в Севлиево, беше разрушена до основи къща. Пострадалите 11-годишно момче и 15-годишната му сестра, които били сами в жилището, бяха откарани в болница, където малко по-късно момченцето почина. 15-годишната сестра на починалото 11-годишно момче бе транспортирана в "Пирогов" в тежко състояние, с 28% изгаряния в областта на главата, раменете, ръцете и горната част на тялото. Момичето е вдишало и пушечни газове.

Вследствие на взрива бяха счупени прозорците на съседни къщи и на автомобил "Рено Клио", паркиран наблизо. При ликвидирането на произшествието са участвали четирима пожарникари и 1 противопожарен автомобил от РСПБЗН – Севлиево.