Бившият ирански президент и водеща фигура сред реформаторските среди Мохамад Хатами отхвърли идеята за сваляне на сегашната власт в страната въпреки недоволството от нея, съобщи Франс прес.
Вече втори месец Иран е обхванат от протести, които започнаха заради смъртта на 22-годишната Махса Амини след арест от нравствената полиция. 
"Промяната (на системата) не е нито възможна, нито желателна - но продължаването на сегашната ситуация води до разлом в обществото", заяви днес Хатами пред представители на реформаторски медии. 
По думите на президента на Ислямската република в периода 1997-2005 г. "най-лесният път за връщане на изгубеното доверие сред голяма част от обществото минава през вътрешни промени в системата - както в структурата, така и в поведението на управляващите".
"Коренът на тези трагични събития трябва да се търси вътре в системата, те са плод на неправилно управление", добави той.
Според Хатами доброто управление трябва да зачита правата на хората и техните основни свободи. "Въпреки опитите на външни фактори, протестите нямат етнически, религиозен или сепартистки оттенък", смята той.