"Бъркшър хатауей" (Berkshire Hathaway Inc), инвестиционният холдинг на Уорън Бъфет, придобива дял на стойност около 5 млрд. долара в големия тайвански производител на чипове Ти Ес Ем Си (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co - TSMC.), съобщи Блумбърг. 
Инвестиционният конгломерат в централа в Омаха е придобил около 60 милиона американски депозитарни разписки от най-големия производител на чипове в света през трите месеца до септември, се посочва в документи. Тайванската компания произвежда полупроводници за клиенти като "Нвидиа" (Nvidia Corp) и "Куалком" (Qualcomm Inc) и е ексклузивен доставчик на специалните силициеви чипове на "Епъл" (Apple Inc). Все пак "Епъл остава най-ценният единичен актив в портфолиото на "Бъркшър". 
Ако Бъфет е купил депозитарните разписки на "Епъл" на средната цена за третото тримесечие, то това му е струвало 5,1 млрд. долара. Книжата в момента се котират за 72,80 долара. Акциите Ти Ес Ем Си поскъпнаха с 9,4 процента в Тайван след оповестяването на сделката, което е най-силното повишение за един търговски ден от над две години. 
92-годишният Бъфет дълго време странеше от технологичния сектор, твърдейки, че не иска да инвестира в бизнес, който не разбира. Позицията му обаче се промени през последните години и той започна да увеличава дела на инвестициите на холдинга си в технологични компании. 
Производството на чипове е сегмент, който обещава устойчив растеж през идните години, тъй като е жизненоважен за разширяването на многообещаващи сектори като самоуправляващите се и електрическите коли, изкуствения интелект и уредите за свързани домове. Разрастването на облачните услуги също обещава да донесе повече поръчки за производителите на полупроводници.