Две нови кучета ще станат част от екипа на сектор „Зоополиция и кинология“ към МВР, който разследва нелегалното използване на отрови срещу дивите животни у нас.
Пойзън и Дубай пристигнаха на летище „София“ тази вечер с полет от Дубай. Те са от породата "Белгийска овчарка" и са специално обучени в Испания да намират отровени животни. Кучетата пристигнаха със своя инструктор Педро Салас. На българска територия бяха посрещнати от представители на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и МВР. На летището беше и Барс - първото куче в България, обучено за откриването на отрови, заедно със своя водач Николай Терзиев. Трите кучета обаче ще се срещнат най-вероятно утре. От София Пойзън и Дубай отпътуваха за Берковица, в обучителния център на МВР. Те ще пътуват в специални клетки и в полицейски бус. 
Педро Салас разказа, че Пойзън и Дубай са съответно мъжко и женско куче. Най-важното, на което кучетата трябва да бъдат обучени, е да откриват отровата, без да я поглъщат, каза той. По думите му животните трябва да имат силна връзка със своя водач, за да бъде работата на терен успешна. 
Това мнение се споделя и от Николай Терзиев, който разказа за БТА за опита си с работата с Барс, с когото са в екип от около шест години. Кучето е доказало многократно колко е ефективно, посочи той. Много по-лесно е с куче да се открият примамките, подчерта Терзиев. 
Той каза също, че Барс е бил използван при случаи на отравяне на животни в Източни Родопи, Сакар планина, Западна Странджа и други. Преди няколко години кучето е било част и от екипа, който се е занимавал със случаите на отровените в Кресна белоглави лешояди. Барс се е включил и в намирането на египетския лешояд, който беше убит край Джебел. 
За БТА инспектор Камен Николов от сектор "Зоополиция и кинология" при Главна дирекция "Национална полиция" подчерта, че посегателството спрямо защитени видове и защитени територии и жестокото отношение към животни са квалифицирани като криминално деяние от 2011 г. Създаването на антиотровен екип е допълнителен инструмент, който улеснява работата на полицията по две направления - от една страна за превенция, а от друга - когато има инцидент, много по-бързо да се локализира отровната примамка или животното, станало жертва на отравяне, разказа той. Инспекторът напомни, че е важно да се реагира навреме, защото поставената веднъж отрова може да стане източник на вторично отравяне. Зоополицията се включва и при разследванията за бракониерство, отбеляза още Николов.