Естонският външен министър Урмас Рейнсалу обяви, че страната му е променила политиката си към Израел и повече няма да подкрепя резолюции в ООН за осъждане на израелските действия на окупираните палестински територии, включително на Западния бряг и в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.
Вместо това отсега нататък при подобни гласувания в ООН Талин ще се стреми да уеднаквява позициите си с тези на най-големия си съюзник в областта на сигурността, Вашингтон.
В репортаж от вчера на естонската телевизия Рейнсалу заяви, че наскоро страната му е гласувала в ООН заедно със САЩ против резолюция за осъждане на израелските действия. 
Преди Талин обикновено подкрепяше тези резолюции заедно с още няколко държави.
Но според естонския външен министър това ще се промени.
"Естония е членка на ЕС, така че ако съюзът има единно политическо становище по дадена резолюция на ООН, ние, естествено, ще гласуваме в съответствие с предварително договорената позиция на Евросъюза", каза Рейнсалу.
Но ако сред 27-те има различия в становището по даден въпрос, то отсега нататък по правило Естония ще се присъединява към позицията на САЩ.
Рейнсалу, който през юли се върна начело на естонската дипломация, не уточни какво е предизвикало промяната в политиката на Талин.
В периода 2020-2021 г. 1,3-милионната Естония заемаше мястото на непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН.