Програмата „За жените в науката“ е отличена като един от най-вдъхновяващите проекти у нас с постижения за равнопоставеност, приобщаване и разнообразие. Стипендиантската инициатива на L’Oreal и Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) е носител на първа награда в категорията „Вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти“ на първото издание на националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ), съобщават организаторите на програмата.
Престижното отличие е връчено от Диана Ковачева, омбудсман на Република България.
„Горда съм, че програмата „За жените в науката“ завоюва поредното отличие за добрите си практики в България. С инициативата положихме важни основи за развитието на следващото поколение жени таланти в науката у нас, и от години се радваме на все по-голям интерес за участие. Програмата е извор на вдъхновение и гордост, както за победителите, така и за нашите служители“, коментира Милена Шипковенска-Цървенкова, директор „Човешки ресурси“ в L'Oreal.
Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда вече 12 години. За този период програмата успя да се наложи като един от най-престижните научни конкурси в страната и да отличи 30 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал с общ награден фонд от 150 000 евро. Всяка година инициативата предоставя 3 стипендии от по 5000 евро всяка. 
Предстоящото 12-о издание на конкурса ще отличи още три жени за смелите им научни идеи.
Освен че носят финансов стимул за местните научни таланти, наградите „За жените в науката“ целят да подпомогнат развитието на науката в страната и да мотивират повече млади хора у нас да изберат кариера в тази сфера. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 33.3%* от учените в света са жени и само 4% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера. От основаването си през 1998 г. инициативата е отличила общо над 3900 жени учени в 110 държави.