Асоциацията на специализираните експерти в туристическата индустрия изпрати писмо до парламентарните комисии по туризъм и бюджет и финанси, в което аргументира запазването на ставката от 9 на сто ДДС за заведенията за хранене и развлечения, съобщиха от Асоциацията. 
Връщането на 20 на сто ДДС за туризма ще оскъпи сериозно туристическия пакет и туристическите услуги, което ще превърне България в неконкурентна на туристическия пазар и отливът ще се почувства още в края на годината в зимните курортни центрове, са категорични от организацията.
От Асоциацията мотивират искането си с това, че българският туризъм допринася между 13 и 15 на сто от БВП и всички правителства от последните години го обявяват за приоритет и напомнят за поредицата от негативни икономически и геополитически явления, които поставят в критично според организацията състояние малкия и среден туристически бизнес.
Експертите отчитат, че заради пандемичната криза и все още неовладяната силна инфлация е налице съществен процент от фалити в сферата на туристическия бизнес и до 40-50 на сто загуба от оборота на заведенията. 
От Асоциацията на специализираните експерти в туристическата индустрия са против връщане на 20 на сто ДДС и за постоянното запазване на сегашната ставка, защото според анализи на Министерство на финансите за 2021 г. и прогнозни за 2022 г., има нарастване на приходите в държавния бюджет поради ръста на брутния вътрешен продукт, завишения износ за контрагенти в ЕС и инфлация с общо повишаване на цените за стоки и услуги. Всичко това води до увеличени данъчни приходи в държавния бюджет, т.е. непостъпилите близо 100 млн. лв. от намалено ДДС в туристически сектор лесно могат да се компенсират от увеличените приходи в държавния бюджет, смята от Асоциацията. Анализите показват, че при 9 процента ДДС чувствително са се повишили осигуровките, данък печалба, заплатите, т.е. по-ниското ДДС реализира повече постъпления, смята експертите. Те изтъкват, че минималният осигурителен праг (ОП) за квалифицираните работещи в бранша е 800 лева, което за Асоциацията означава, че при по-нисък ДДС минималният ОП е по-висок. Експертите акцентират и върху социалния аспект – в туристическата индустрия пряко и косвено са заети над 320 000 души обслужващ персонал, предвид специфичната дейност на предлаганите туристически услуги, а чрез сезонния ваканционен туризъм в България – зимен и летен, имаме ниско ниво на безработицата на трудовия пазар.
Според Асоциацията намаляването на ДДС за туристическата индустрия не бива да се възприема като мярка за намаляване на цената на туристическия пакет (продукт, услуга). Тя спомага борбата на сектора срещу "сивата икономика" и служи за изсветляване, за стимулиране на бизнеса.
От Асоциацията напомнят, че всички страни от Европейския съюз широко прилагат диференцирани ставки по ДДС и редица финансови облекчения за бранша, разбирайки изключителното значение на запазването жизнеността на сектора, на неговата конкурентоспособност и стабилност и дават примери с редица държави.