Премиерът на Италия Джорджа Мелони обсъди с президента на САЩ Джо Байдън отношенията с Китай и войната в Украйна. Двамата имаха двустранна среща в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в курорта Нуса Дуа, на индонезийския остров Бали, предаде АНСА.
Разговорите бяха фокусирани върху укрепване на трансатлантическия алианс и отличното сътрудничество между двете държави при справяне с глобалните предизвикателства, от икономическия растеж до общата сигурност", се казва  в изявление от канцеларията на Мелони. 
"Двамата лидери потвърдиха и дълбоките и трайни връзки между САЩ и Италия и подчертаха желанието си за укрепване на партньорството в много области от взаимен интерес", се казва още в изявлението.
Белият дом поясни, че Байдън и Мелони са се срещнали, за да координират отговора на двете си страни във връзка с редица глобални предизвикателства, включително тези, идващи от Китай, климатичната криза и използването от Русия на енергията като оръжие". 
"Двамата лидери също така обсъдиха и техния ангажимент да продължават да предоставят на Украйна подкрепата, от която тя се нуждае, за да се защитава, както и да държат Русия за отговорна за нейната агресия", заяви още Белият дом.
Днес в кулоарите на срещата на върха на Г-20 Мелони проведе среща и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде АНСА.
"Италия и Турция трябва да действат заедно срещу незаконната имиграция и тероризма", каза Мелони на Ердоган. 
По време на срещата двамата лидери са подчертали нуждата да работят заедно, за да се борят с незаконната миграция и да насърчават намирането на решение на кризата в Либия, се казва в съобщение от канцеларията на Мелони.
Двамата лидери освен това са постигнали съгласие, че трябва да се използват големите възможности, предлагани от Средиземноморския регион. 
Мелони е изразила съпричастността на Италия с турския народ заради "мерзката терористична атака", извършена в Истанбул в неделя.
"Двамата лидери подчертаха необходимостта от продължаване на решителната борба срещу тероризма", се казва в  съобщение на канцеларията на Мелони.