Ръст на опитите за телефонни измами в района на Силистра е регистриран през последните дни, съобщават от Областната дирекция на МВР. Макар към момента да няма данни за измамени, от криминална полиция отново предупреждават за съществуващата опасност.
Актуален остава сценарият за участие в полицейска операция за залавяне на измамници, а обажданията постъпват предимно на стационарни телефони на възрастни граждани.
Обикновено мъж или жена, представящи се за полицейски служители, искат съдействие от жертвата за залавяне на телефонни измамници. Убеждават я да събере всичките си налични пари и ценности, да вземе заем от близки или да изтегли спестяванията си от банката. Изискват парите да бъдат хвърлени от терасата, оставени на определено място или предадени на непознат. Гарантират, че сумата ще бъде върната след края на „операцията“. Характерно е, че измамниците искат мобилния номер на жертвите си и поддържат непрекъснат контакт, за да ги държат под контрол и да направляват действията им.
От полицията в Силистра предупреждават, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Оттам допълват, че в случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, гражданите могат да подадат сигнал на тел.112 или да се свържат с дежурния в ОДМВР-Силистра на тел. (086) 886 323.
Въпреки активната разяснителна кампания на Областната дирекция на МВР, започната през пролетта, само през октомври са регистрирани 9 телефонни измами. За десетте месеца на годината са извършени 35 телефонни измами, показва справка от Областната дирекция на МВР в Силистра.