До април-май следващата година 100% от личния състав на Сухопътни войски ще бъде оборудван с каски и бронежилетки, съобщи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов на брифинг пред журналисти след края на турнира по стрелба със стрелково оръжие за журналисти и членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в България. Попов добави, че към момента целите Сухопътни войски са оборудвани с новата индивидуална екипировка. 
"Не е говорено с нас за обучение на Гранична полиция. Това не е наша задача, не ни е поставяна, не е обсъждана", заяви генерал-майор Михаил Попов по повод случая с убийството на български полицай на българо-турската граница. "Ако бъде поискано от Гранична полиция да им осигурим стрелбища и каквото още е необходимо за провеждане на стрелби – ние сме насреща", каза той и допълни, че не са искани повече сили от Сухопътните войски за охрана на границата. "Към момента имаме хората, които са съгласно искането от Гранична полиция - над 200 човека. Нямаме промяна в режима на работа", добави командирът на Сухопътните войски. Генерал-майор Михаил Попов обясни, че с военнослужещия, който е бил в наряд със загиналия полицай, са работили психолози и той се чувства добре. "Няма нищо тревожно, продължава да служи", добави той.
"Моята молба е човек да говори за това, от което разбира и знае. Трябва да се говори много обрано в това отношение, защото това го слушат военнослужещи и ги притеснява. Той е действал съгласно правилата и правомощията си", каза командирът на Сухопътните войски.
"Какво искаме ние е една отделна и много широка тема. Както обикновено при нас нещата ще бъдат така: след като годишният бюджет на държавата бъде приет, ние ще оформим нашия бюджет според финансите, които са ни отпуснати", коментира генерал-майор Михаил Попов относно бюджета за следващата година. По думите му основният проект на Сухопътните войски за модернизация отново се движи. "Изпратили сме искане за информация до над десет производителя. Очакваме към средата на декември да получим отговори, които ще бъдат анализирани и ще вземем решение до кого ще бъде изпратено искане за оферта", обясни той. От думите му стана известно, че основната идея е Сухопътните войски да получат машини, които са масово производство. "Да не се налага да се правят доработки, специално за нас", каза още командирът на Сухопътните войски.
На учебния център „Сливница” днес се състоя традиционният турнир по стрелба с пистолет "Макаров" за журналисти и членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в България. Командирът на Сухопътните войски награди победителите в турнира, който е в чест на бойния празник на Сухопътните войски - 19 ноември.