На 17 ноември 2022 г., час преди да се вдигне завесата на 52-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) , във фоайето на Старозагорската опера самостоятелна живописна изложба ще вдигне цигуларят и педагог проф. Мичо Димитров. Това обяви пред БТА директорът на културния институт Огнян Драганов. По думите му така ще бъде спазена традицията да бъдат представени музиканти по време на фестивала, които творят и в други жанрове.
Освен с музикантските си постижения, професор Димитров през последните години се занимава и с изобразително изкуство, като рисува красиви сгради от местата, където е бил в България, Европа и света, обясни пред БТА Огнян Драганов.
Мичо Димитров е роден в Пловдив. Учи цигулка при Росица Диамандиева, Тодор Кацаров и Татяна Кръстева. Печели Първа награда и Голямата награда на конкурса „Светослав Обретенов” в Провадия, два златни медала (цигулка и камерна музика) на Републиканския фестивал в София. Учи в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”– София в класа по цигулка на проф. Боян Лечев и в класа по камерна музика на проф. Владимир Аврамов (1974 – 1980). Лауреат на конкурсите „Чайковски“ (1978) и „Крайслер“ (1979), след което специализира при проф. Ифра Нийман в „Гилдхол“ в Лондон и завършва с най-високото отличие „Concert Recital Diploma – Premier Prix“. Отличен е с наградата на фондацията „Майра Хес” – Myra Hess Trust Prize (1980 – 1983).
През 1983 г., по покана на диригента Добрин Петков, поема поста концертмайстор на Пловдивската филхармония. От 1988 г. живее и работи в Нидерландия. Там става ръководител на камерния ансамбъл „Ардис“, с който концертира в страната и прави записи за Нидерландското радио. През същата година става и концертмайстор на Радио-симфоничния оркестър в Хилверсум. 
От 2012 г. Димитров започва да рисува. Има над 1200 картини и графики, реализирал е 13 самостоятелни и е участвал в пет общи изложби в България, Нидерландия и Франция, уточни за БТА Уляна Кьосева, връзки с обществеността на Старозагорската опера.