ООН обяви, че ще разследва "нарушения на кодекса за поведение" от египетската полиция по време на конференцията за изменението на климата КОП27 в Шарм ел Шейх след твърдения за "наблюдение" на германската делегация, съобщи Франс прес.
Египет е в полезрението на международната дипломация от седмица заради домакинството на форума. Към страната бяха отправени критики от правозащитници, както за продължаващите от години репресии срещу опозицията, така и за действия срещу свободата на присъствие и изразяване в рамките на КОП27.
От началото на срещата на 6 ноември голям брой активисти се оплакаха от "разпити", "следене" и драконовски мерки за организиране на демонстрации.
Берлин, който организира на своя изложбен щанд в рамките на КОП27 специален панел, посветен на човешките права, е в центъра на недоволството. "Германската делегация подаде оплакване, защото има чувството, че е наблюдавана", заяви днес за АФП германски дипломатически източник и добави, че случаят се обсъжда с египетски представители.
Представителят на египетското председателство на КОП27 Уаел Абулмагд определи обвиненията като "смехотворни". "Хората, към които отправяме посланията си, особено тези от развиващите страни, са уморени от умишленото отклоняване на вниманието от проблемите с климата", заяви той.
Пред германската телевизия Цет Де Еф ръководителката на вашингтонската фондация "Хайнрих Бьол" Лиан Шалатек заяви, че е "наблюдавана и много по-неспокойна отколкото на предишни издания на КОП". "Когато запазваме зала за срещи и дискусии с представители на гражданското общество, камерите за наблюдение винаги са насочени към лицата на участниците. Това е необичайно и ненужно. Не изключваме възможността да ни записват", добави тя.
От организацията "Хюмън Райтс Уоч" вече изказаха опасения, че създадената за срещата КОП27 апликация може да записва информация от телефоните на участниците. Оттам съобщиха и за инсталирани камери в стотици таксита в Шарм ел Шейх, които са свързани с министерството на вътрешните работи.
Гражданското общество в Египет беше възмутено от отношението по време на срещата към Санаа Саиф, сестра на Аля Абдел Фатах - политически затворник, чийто живот е застрашен след седем месеца гладна стачка. Тя беше обект на подигравки от лица, близки до официалната власт на два пъти, като при единия случай египетски депутат беше изведен от служителите по реда от ООН.