Трансплантация на панкреатични островчета вече се извършва във Франция на особено нестабилни пациенти с диабет тип 1 след години изпитания, предаде АФП.
Революционната интервенция променя живота на пациентите, но като при всяка трансплантация през целия живот трябва да се приемат медикаменти срещу отхвърляне. 
Методът се състои в имплантиране на острови на Лангерханс в черния дроб на пациента. Това са клетки, отговарящи за отделянето на инсулин. Взимат се от донор без диабет в мозъчна смърт.
Първите клинични изпитания на метода са извършени в Канада през 1999 г., след това в Европа. Те продължават две десетилетия.      През 2020 г. във Франция здравните власти го разрешават за  определени пациенти, които са "хронично нестабилни". Така през декември 2021 г. Регионалният болничен център в Лил става първото френско лечебно заведение, което извършва такава трансплантация към здравната каса, преди това да бъде повторено в Страсбург.
За пациентите "това е много голяма крачка напред. А за нас, лекарите, това е резултат от мултидисциплинарни клинични изследвания на много високо ниво, това е много силно признание", казва  Лоранс Кеслер, професор по диабетология в Страсбургската болница. 
"От гледна точка на кариерата е много удовлетворяващо да следиш проучванията при животни, след това при хора и накрая да преминеш към рутинни грижи", казва проф. Кеслер, която през 1988 г. защитава магистратура за панкреасните жлези при плъхове.Според Лоранс Кеслер тази терапия се препоръчва за няколкостотин пациенти годишно, т.е. на малка част от 370 000 диабетици тип 1 във Франция. 
"Това е малък брой, но е от основно значение, защото това са пациенти, за които нямаме терапевтична алтернатива", уточнява тя. 
На 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета. Това е годишнина от рождението  на Фредерик Бантинг (1891 г.), канадски хирург и физиолог, открил заедно с шотландеца Джон Маклауд инсулина. На 27 юли 1921 г. те за първи път изолират инсулин и доказват лечебното му действие при диабет. Двамата получават Нобеловата награда за физиология или медицина за 1923 г.  Мотото на деня за 2022 г. е: "Да бъдем информирани, за да можем да се предпазим".