Министърът на външните работи и регионалната интеграция на Гана, г-жа Шърли Айоркор Ботчуей, призова за промяна на позициите на Общността на нациите, за да се подпомогне трансформирането на икономиките на държавите-членки и да се гарантира тяхната устойчивост, предаде за БТА ганайската агенция ГНА.  
Тя говори в "Чатъм хаус", Лондон, по темата: "Преосмисляне на Общността на нациите за един бързо променящ се свят, за да отговори на нуждите на нашите хора и на планетата". 
Министърът изтъкна шест области за промяна на позициите на Общността на нациите, а именно: търговия и инвестиции; младежко образование, умения, иновации, стартиращи предприятия; мобилност и пазари на труда; изменение на климата; малки държави; и управление на ресурсите за ефективна институция на Общността на нациите.  
"Ако искаме да отговорим на амбициите на гражданите на Общността на нациите, е ясно, че се нуждаем от рамка за сътрудничество за развитие, която да работи за цялата Общност на нациите като общност", заяви г-жа Ботчуей.  
Тя каза, че Общността на нациите предоставя уникална среда за международно сътрудничество, като има възможност да събере 56 държави от пет различни региона, включително някои от най-големите и най-богати държави в света, както и някои от най-малките и най-уязвимите.   
Населението на Общността на нациите наброява 2,5 милиарда души, 60 % от които са на възраст до 30 години.
Г-жа Айоркор Ботчуей заяви, че според числата, демографските данни, политическия профил, богатството и икономическия потенциал, както и препрофилирането с цел изграждане на устойчивост, в условията на изменението на климата и бъдещия свят на работа Общността на нациите трябва да бъде втората по значимост организация на държавите в световен мащаб. 
Г-жа Айоркор Ботчуей каза, че Общността на нациите дава възможност на страните членки в различни региони на света, състоящи се от различни раси и представляващи редица интереси и гледни точки, да си сътрудничат чрез обмен на мнения в приятелска, неформална и задушевна атмосфера.  
По отношение на търговията и инвестициите г-жа Айоркор Ботчуей заяви, че най-големият брой граждани на Общността на нациите не печелят достатъчно, за да задвижват производството и разширяването на пазара, необходими за създаване на икономическа сигурност, независимо дали в индустриализираните или развиващите се региони на Общността.   
"Трябва да създадем рамка за търговия на Общността на нациите, която да надхвърли потенциалната търговия от 2 трилиона долара в рамките на Общността", каза тя.  
Тя отбеляза, че наличието на обща стратегия на Общността на нациите за индустриализация и икономическа диверсификация, стратегически свързана със споразуменията за регионална интеграция и споразуменията за икономическо партньорство в рамките на Общността на нациите и извън нея, е гаранция срещу стагнацията, която е широко разпространена в нашите страни.   
Що се отнася до младежта, образованието, уменията, иновациите и стартиращите предприятия, министърът заяви, че младите хора в Общността на нациите съставляват една трета от всички млади хора в света.   
Техните ресурси биха могли да се използват за изграждането на технологични и други работници на 21-ви век за пазар на иновации и услуги с висока степен на интензивност на знанието, обхващащ цялата Общност на нациите. 
Това е постижимо с напредъка на информационните и комуникационните технологии, автоматизацията и изкуствения интелект и иновациите в социалните медии за дистанционно обучение. 
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с ганайската агенция ГНА)