Резултатите от рентгеновите изследвания в Павел баня ще се издават на пациентите и на дигитален носител, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Дигитализацията на апаратурата ще струва около 10 хиляди лева. Рентгеновият апарат се намира в Специализираната болница за рехабилитация – Национален комплекс, филиал Павел баня, а общината е съсобственик на апаратурата. 
В тежките месеци на пандемията от COVID-19 рентгенът в Павел баня обслужваше изключително голям брой пациенти, включително и такива от съседни общини, посочват от общинския пресцентър. В началото на 2021 година стана ясно, че някои части на апаратурата се нуждаят от промяна, за да може тя да се използва в пълния си капацитет. По тази причина през март м.г. кметът Иса Бесоолу пренасочи средствата от несъстоялия се тогава фестивал „Старци в Турия“ за ремонт на рентгена. Това беше направено поради нуждата от ранна диагностика на пневмония и белодробни изменения в следствие на коронавирусната инфекция, напомнят от администрацията. 
Както БТА информира, предложението за дигитализация на рентгеновия апарат беше сред приоритетите в предложенията на кмета Бесоолу към Общинския съвет за предходната редовна сесия от 27 октомври.