Сдружение „Българско каталитично дружество“ при Съюз на химиците в България и Институт по катализ при БАН организира 17-а Национална конференция по катализ, която ще се състои на 15–16 ноември 2022 г. в София.
Форумът е посветен на 100-годишнината от рождението на основателя на Института по катализ при БАН акад. Димитър Шопов, съобщават организаторите на събитието. 
Научният форум е част от Националната програма за отбелязване на Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие, обявена от ООН през 2022 т.
В рамките на конференцията ще се проведе и 10-ата Научна сесия за студенти, докторанти и млади научни работници. Ще бъдат изнесени устни доклади и представени постерни съобщения. Работен език е българският.
Целта на конференцията е обсъждане на научни постижения и иновационни подходи в областта на създаването, изследването, подобряването и приложната реализация на катализатори за различни химични процеси в хетерогенния и хомогенния катализ, фотокатализ и биокатализ за получаване на чиста енергия и горива, опазване на околната среда и подобряване качеството на живот и оползотворяване на нови енергийни източници.
Домакин на събитието е Институтът по катализ при БАН (София, ул. „Акад. Г. Бончев“, блок 11).
 
 Академик професор Димитър Марков Шопов е един от най-изтъкнатите представители на съвременната българска химическа наука. Роден е на 14.10.1922 г. в гр. Панагюрище. Завършва химия във Физико-математическия факултет на Софийския университет. През 1950 г. и е назначен за асистент към катедра „Органична химия“. През 1956 г. защитава дисертация в областта на химията на нефта в Института по органична химия в Москва. Постъпва на работа в Химическия институт на БАН, а след неговото разделяне ръководи секция „Химия на нефта“ и секция „Химична кинетика и катализ“ в Института по органична химия към БАН. През 1964 г. е избран за професор, през 1980 г. - за член-кореспондент на БАН, а през 1984 г. - за академик. От 1980 до 1982 г. е заместник-директор на Единния център по химия на БАН, а от 1982 до 1990 г. е заместник-председател на БАН. По негова инициатива през 1983 г. е създаден Института по катализ, чийто първи директор е в периода 1983-1989 г.
Началният период от научноизследователската дейност на акад. Димитър Шопов е свързана с изследвания на индивидуалния състав на високо кипящи фракции на нефт от български находища. Той е един от основните инициатори за създаването на нефтопреработваща и нефтохимическа промишленост у нас.
Основните научни интереси на акад. Димитър Шопов са в областта на химичната кинетика и катализ. Въз основа на концепцията за химическата природа на явлението катализ и отчитане на специфичните характеристики на твърдото състояние, той успя да намери общи и специфични връзки на катализа както в хомогенната, така и в хетерогенната фаза. Оригинални научни резултати са получени и при изучаване на връзката между електронните свойства и каталитичната активност на комплексите на преходните метали в реакции на окисление, хидрогениране, разлагане на озон и др. Значителен принос е направен при установяването на естеството на химичната връзка между въглеводородите и металните повърхности.
Акад. Шопов е в основата на полагането на основите на катализаторната промишленост у нас. Под негово ръководство и с негово пряко участие са разработени редица технологии за промишлени катализатори, които са внедрени в изградените за целта две катализаторни фабрики във фирмите „Химко“ и „Нефтохим“. Под негово ръководство са разработени и технологии за антиокислители и антикорозионни добавки за смазочни масла, състави за защита на метални изделия от корозия, стабилизиращи добавки за еластомери и др.
Творчеството на акад. Димитър Шопов в областта на фундаменталните и насочено-фундаменталните изследвания е изложено в 4 монографии, над 300 научни публикации в реномирани чуждестранни и наши списания и над 50 патента. Неговите трудове са намерили широк отзвук в световната научна литература.
Акад. Шопов е носител на званията „Заслужил деятел на науката“ (1974) и „Лауреат на Димитровска награда“ (1976).