С поетична вечер ще бъде отбелязана 195-ата годишнина от рождението на Петко Рачов Славейков. Събитието е на 17 ноември в къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови“, съобщават от Националния литературен музей (НЛМ), организатор, заедно с редакционната колегия на списание „Читалище“.
Поетичната вечер е озаглавена „Минах живот любороден“. Тя ще бъде открита от директора на НЛМ Атанас Капралов.
В рамките на събитието ще прозвучат стихове, посветени на възрожденския поет, преводач и публицист, който е автор на над 50 книги. Славейков е и борец за църковна независимост, участник в борбите за първата българска конституция, министър, издател и вестникар, припомнят организаторите. Той е редактор на третата годишнина на сп. „Читалище“ (1872-1873), на страниците на което за първи път е публикувана поемата „Изворът на белоногата“.
Участие в поетичната вечер ще вземе и Боян Ангелов – главен редактор на списанието и председател на Съюза на българските писатели (СБП). Програмата включва още представяне на юбилейния вестник, който Националният литературен музей е подготвил по повод годишнината, както и представянето на временната изложба „От раклата на Славейкови“. Тя включва избрани експонати от богатата етнографска колекция на Петко Р. Славейков и неговото семейство. / ГН