Денят на „Каритас“ е определен с решение на Епископската конференция на Католическата църква в България през 2000 година. Отбелязва се в неделята след 13 ноември - деня на блажените мъченици Евгений, Камен, Павел и Йосафат.
Инициативата съвпада с обявения от папа Франциск Световен ден на бедните. Насочва внимание към хората, изтласкани в периферията на света и на живота, изоставени и забравени в своето страдание.
Денят на „Каритас“ е момент на споделеност, който сплотява хората и напомня, че благотворителната организация на Католическата църква - „Каритас“, се определя в служба на бедните и изпитващите страдание.

„Каритас“ Русе стартира
акция „Топла зима“

„Каритас“ Русе стартира акция „Топла зима“: хората с добри сърца могат да даряват нови или добре запазени топли зимни дрехи и обувки за големи момчета.
Акцията ще помогне на 30 момчета на възраст от 14 до 17 години, настанени в държавна база в село Рибарица в Тетевенския балкан. Това е младежкият футболен отбор от украинския град Николаев, който е в центъра на непрекъснати ожесточени бойни действия. Момчетата са бежанци в България, за които се грижат двама техни треньори и няколко майки на малки деца. Всички те са част от близо 160 бежанци от войната в Украйна, настанени в Рибарица, които имат нужда от топли дрехи и обувки за идващата зима. 
Даренията се приемат в Хуманитарния център на Каритас в Русе на ул. „Богдан войвода“ 3 всеки работен ден от 08.30 до 17.30 часа. Организаторите молят хората да приготвят, каквото са решили, като за свои деца - приемат се изпрани и добре почистени дарения.
Приемат се и парични дарения по банковата сметка на РКО „Каритас“: 
Първа Инвестиционна Банка
BIC: FINVBGSF
IBAN: BG45FINV91501017334928
Акция „Топла зима“ стартира в навечерието на 13 ноември - Деня на „Каритас“. А „каритас“ означава благотворителност и помощ за хората в нужда. Така Русенската католическа организация „Каритас“ като част от голямото семейство на благотворителните организации на Католическата църква по целия свят отбелязва международната инициатива.
„Каритас“ Русе се грижи за бедни и слаби хора от уязвими групи на територията на Никополската католическа епархия. Като доставчик на социални услуги достига до повече от 300 потребители в Русе, Белене и село Бърдарски геран: деца и младежи със специални потребности или в риск, бездомни и възрастни хора. От началото на войната в Украйна бежанците оттам също са във фокуса на предоставяните грижи. Хуманитарният център в Русе и наскоро отворилият врати Хуманитарен център във Варна са предоставили парична подкрепа, помощ за настаняване и хуманитарни грижи на близо две хиляди бежанци. Подкрепата за бежанците от Украйна се осъществява с финансовото съдействие на „Католически служби за помощ“.

Кои са блажените мъченици
Евгений, Камен, Павел и Йосафат

На 13 ноември Католическата църква в България почита паметта на четиримата български мъченици: Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джиджов, Йосафат Шишков. По време на комунистическия режим в България, през лятото на 1952 година, са арестувани много католически свещеници. Сред арестуваните са и Никополският епископ Евгений Босилков - пасионист, и отците успенци Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков.
Задържаните са обвинени в „участие в нелегална католическа организация и шпионаж“. Подложени са на нечовешки мъчения и унижения. Присъдата е прочетена на 3 октомври: „По членове 70 и 83 от Наказателния кодекс монсеньор Босилков е осъден на смърт чрез разстрел и конфискация на имуществото му“. Същата присъда се отнася и за свещениците успенци Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков. Останалите подсъдими представители на католическото духовенство са пратени в затвора за различни срокове. Смъртните присъди са изпълнени на 11 ноември 1952 година в Централния софийски затвор.

Папа Франциск обявява Световния ден на бедните: Да достигнем до това, което наистина има
значение - истинската и безвъзмездна любов

Папа Франциск обявява първия Световен ден на бедните през 2017 година. Инициативата се обвързва с Деня на „Каритас“ и започва да се отбелязва в неделята след 13 ноември - деня на блажените мъченици Евгений, Камен, Павел и Йосафат. 
Папата разпространява послание за Деня на бедните всяка година. През 2022 той призовава към прякото участие: „Изправени пред бедните, ние не се занимаваме с реторика, а запретваме ръкави и прилагаме вярата на практика чрез пряко участие, което не може да бъде делегирано на никого... 
...Срещата с бедните ни позволява да сложим край на много безпокойства и противоречиви страхове, да достигнем до това, което наистина има значение в живота, и което никой не може да ни отнеме: истинската и безвъзмездна любов“.