Торта „Гараш“ е темата на кръглата маса, която Регионалният исторически музей организира в края на ноември. 
Популярният сладкиш предизвика множество дискусии сред изследователи, журналисти и кулинари, свързани с времето на създаването на тортата, наличието на захар и шоколад в българските пазари, авторството и присъствието на „оригинална“ рецепта.
Всъщност основната част от дискусията се проведе на страниците на „Утро“. Вестникът публикува три материала на журналиста и писател Боян Драганов на тази тема, които могат да се обобщят със заглавието на първия - „Нагарчащите факти по русенската глазура на тортата „Гараш“. В тях авторът посочва, че няма доказателства, че тортата е измислена в Русе и не съществува оригинална рецепта. На това отговори историкът д-р Веселина Антонова, която застъпва противоположна теза.
По този повод музеят обяснява задачите на предстоящата кръгла маса.
Целта на формата е да изложи научните постановки по темата, да представи различните гледни точки като даде поле за изява на специалисти и техните проучвания в полето на културата, историята, гастрономията и антропологията. За изследователите са важни контекстът на епохата, допустимостта на противоречивите тези, както и необоримите свидетелства за наличие на торта, майстор-сладкар и шоколад, които правят възможни създаването на торта „Гараш“ в Русе през 19 век. Това прави сладкото изкушение част от културните наследства, важни за русенските граждани и днес. 
Проучвателите определят 19 век като века на тортите. Тогава се появяват „Добуш“, „Сахер“, „Естерхази“, „Гараш“, „Павлова“. 
В последните години торта „Гараш“ намери и световно признание. Тя е включена като част от българските национални храни в кулинарния сборник със „Славяните на масата“ на Форума за славянски култури, както и в Световния атлас на вкуса. През изминалото лято в Русе се проведе и първото издание на фестивала на тортата „Гараш“, който привлече професионални сладкари и любители, които създадоха многообразие от варианти на торта - по „оригинална“ рецепта, по собствена рецепта, за вегани, за кето диета и много други. Разнообразието показва, че местните общности ценят културния продукт и се идентифицират с него. 
Кръглата маса, посветена на тортата „Гараш“, е част от Националната научна конференция „Места на памет и културни наследства“, която събира изследователи от БАН, университети и музеи от цялата страна, поясняват организаторите.