Спорове, нападки, процедурни предложения и повторение на общественото обсъждане от вторник, организирано от общинските съветници от БСП и ВМРО, белязаха вчерашната последна за тази година сесия на общинския съвет. Тя се оказа и най-дълга, и най-разгорещена от започването на този управленски мандат преди повече от година.
Очаквано повод за пререканията стана предложението за увеличението на данък сгради от 1,2 на 2 промила, което след продължила повече от час дискусия беше прието с 30 гласа „за“, 16 „против“ и 1 „въздържал се“. Още в началото на дебата групите на общинските съветници на БСП, ВМРО и АБВ обявиха, че ще гласуват против предложението. Те повториха мотивите, които изтъкнаха и на срещата с гражданите, като основното им твърдение беше, че данъкът ще се вдигне с 67%. 
Нормално е в определени моменти данъците да се вдигат и смъкват. Хората могат да бъдат убедени да дават повече пари, но някой трябва да ги убеди и да разберат за какво конкретно ще дадат по-голяма сума, каза червеният Пенчо Милков. 
Галин Григоров от ВМРО подчерта, че са наясно, че щом се стига до това предложение, има недостиг на средства в прогнозните приходи. Той определи като несериозен мотива, че трябва да стигнем ставките на други градове. 
В месеца на подаръците магазините в Русе са празни, а хората ядат кренвирши с цвят на месо. Увеличение дори с 20-30 лева е непосилно, особено за пенсионерите, каза още той. 
Искаме от раз да наваксаме това, което сме пропуснали. Нека стопираме този процес и да разгледаме предложението по-задълбочено. По-удачно ще е увеличението да бъде плавно през годините, а не толкова шоково, коментира Валери Иванов от АБВ. 
Кметът Пламен Стоилов бе категоричен, че въпросът за увеличението не е на живот и смърт. Въпросът е дали Русе ще се сравнява с Бургас и ще е пред Стара Загора, или ще е на нивото на Видин. Ако искаме да се сравняваме с водещите градове, трябва да имаме данъчна, финансова и бюджетна политика като тяхната, допълни той, като обясни, че годишното увеличение ще е от 10 до 30 лева. Стоилов подчерта, че това е разумно и балансирано предложение и няма да натовари толкова гражданите и фирмите. 
Не е редно всяка година да се прави промяна в данъците, това се прави веднъж и трайно. В правилния момент правим минимално увеличение годишно, което ще осигури 3 млн. лева в бюджета за развитие на града, ще се изградят важни инфраструктурни обекти, ще се запазят социалните услуги. Искаме да работим и да вдигнем стандарта на града. Общината е една от най-дисциплинираните и е една от малкото без просрочени задължения, отбеляза той. Стоилов призова да не се влиза в политически спорове, а да се мисли за бъдещето на града. 
За мен е обида изказването, че русенци са бедни. Разходете се събота и неделя и вижте, че паркингите и магазините са пълни. Нека бъдем обективни и коректни, каза още той. 
Мога да ви стисна ръката за блестящата кампания за лъжа с колко ще се вдигне данъкът, при която вие повтаряхте, че увеличението ще е с 67%. Това е безобразие, обърна се към БСП Бедрос Пехливанян от ГЕРБ. 
И след продължилата повече от час дискусия, в която се изказаха по няколко пъти едни и същи общински съветници, Ервин Чакърян направи процедурно предложение тя да се прекрати, което бе прието. Последва предложение от Пенчо Милков гласуването на вдигането на данъка да е поименно, което обаче дори след прегласуване, не бе прието.