Секретарят на Светия престол за отношенията с държавите Пол Галахър изрази "известна загриженост" за стабилността на Западните Балкани, съобщи хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман, който е на посещение във Ватикана, предаде агенция Хина.
Хърватският първи дипломат започна посещението си във Ватикана с обща аудиенция вчера при папа Франциск, след което проведе разговори с архиепископ Галахър. На срещата са били потвърдени „традиционните и исторически неразрушими връзки между Хърватия и Ватикана“, информира агенция Хина.
Двамата са обсъдили и войната в Украйна, като архиепископ Галахър е "изразил известна загриженост за стабилността на Западните Балкани" и се е съгласил, че ЕС трябва да участва по-активно в интеграцията на този регион, съобщи хърватският външен винистър.
Гордан Гърлич Радман каза, че е информирал представителя на Ватикана за плановете на Загребската архиепископия за 2023 г., която ще бъде посветена на хърватския архиепископ и кардинал Алойзие Степинац. Следващата година се навършват 70 години от назначаването на Степинац за кардинал и 25 години от неговата беатификация.
Алойзие Степинац е глава на Римокатолическата църква в Независимата хърватска държава, образувана през 1941 г. със съдействието на Ватикана. През 1998 г. папа Йоан Павел Втори обяви Алойзие Степинац за „блажен“.
Днес хърватският външен министър ще се срещне с държавния секретар на Ватикана Пиетро Паролин.