Правителството на Мексико не може да прави покупки на жълта царевица от Съединените щати, защото не иска внос на генетично модифицирани (ГМ) продукти, каза президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор на фона на натиск от най-големия си търговски партньор за бъдещето на вноса, предаде Ройтерс.
САЩ искаха да продадат на Мексико повече жълта царевица, но страната ни отказа, заяви Лопес Обрадор на редовна пресконференция. Той допълни, че има пазар за нея, но правителството не може да направи покупка, защото не иска ГМ, цитирайки липсата на научно изследване на ефектите ѝ.
Според указ на президента от 2024 г. Мексико забранява генетично модифицираната царевица и постепенно премахва хербицида глифозат.
Подобно на други страни, огромното количество покупки на царевица в Мексико се правят от частни компании, включително големи търговци на стоки като "Каргил" (Cargill) и "Бъндж" (Bunge).
Лопес Обрадор не уточни кой е направил искането за продажба на повече царевица, сумата на заявената продажба или времевата рамка.
Мексико е готово да намали наполовина своя внос на жълта царевица в САЩ, когато указът влезе в сила, и обмисля директни споразумения с фермерите, за да осигури вноса на такава царевица, която не е генетично модифицирана, каза през октомври заместник-министърът на земеделието на страната.
Мексико покрива нуждите си предимно с бяла царевица, използвана за производството на основните тортили в страната, но от десетилетия внася огромни количества жълта царевица, предимно от доставчици от САЩ, за животновъдната си индустрия, както и за производството на промишлени храни като зърнени храни и сосове.
Страната внася около 17 милиона тона американска царевица годишно и е на път да внесе още повече тази година, казаха експерти. Американските фермерски лобита настояват, че забраната ще причини икономически щети за милиарди долари.
Фючърсите на царевицата на Чикагската стокова борса паднаха веднага след новината.
Министерството на земеделието на САЩ не отговори веднага на поискания коментар.
Търговският представител на САЩ Катрин Тай обсъди различията с Мексико по отношение на неговия енергиен сектор и износа на царевица от САЩ на виртуална среща този месец, подчертавайки "важността на избягването на смущения в износа на царевица от САЩ".
Министърът на земеделието на САЩ Том Вилсак призова за яснота относно забраната на ГМ царевица в Мексико, като каза, че САЩ могат да използват търговския пакт USMCA, за да оспорят политиките на Мексико, ако е необходимо.