Специалният кореспондент на Аджерпрес в Брюксел Тудор Марталогу съобщи, че срещата на външните министри от НАТО на 29 и 30 ноември, на която Румъния ще бъде домакин, потвърждава ролята на Румъния в настоящия контекст на сигурността, като същевременно отразява интереса на НАТО и неговите съюзници в нашия регион и показва постоянната подкрепа на Румъния за Украйна.
Идеята беше подчертана от постоянния представител на Румъния в НАТО Дан Некулаеску в изявление за Аджерпрес, посочва за БТА румънската агенция.
„Бих искал да подчертая три основни аспекта. На първо място, фактът, че Румъния е домакин на среща на външните министри на НАТО в края на ноември, потвърждава нашата роля в региона и значението, което Румъния има особено в настоящия контекст на сигурността на евроатлантическо ниво. Това е без съмнение. На второ място, домакинството на Румъния на министерската среща показва интереса, който НАТО и неговите съюзници имат към нашия регион. Вие знаете много добре, че Румъния е ангажирана постоянно с насърчаването на сигурността в Черноморския регион и фактът, че тази министерска среща се провежда тук, показва заинтересоваността на НАТО и неговите съюзници от този регион. Това е изключително важно в днешния много крехък контекст на сигурността, предизвикан от нашествието на Русия в Украйна. Третото нещо, което искам да спомена е, че от самото начало Румъния е поддръжник на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, нещо, признато от всички страни от НАТО, и фактът, че тази среща ще се състои в Румъния също подчертава подкрепата, която Румъния оказва на Украйна“, каза Некулаеску пред Аджерпрес.
Освен това срещата на външните министри на НАТО в Букурещ – първата по рода си, организирана в Румъния – има особено значение като крайъгълен камък между срещата на върха в Мадрид и предстоящата среща на върха във Вилнюс.
„Следователно, решенията, които очакваме на тази министерска среща и които в момента се обсъждат на ниво НАТО, са много важни по пътя на трансформация на НАТО, повишаване на сигурността на източния фланг и адаптиране към новите реалности на сигурността, където Русия е най-важният риск за сигурността на НАТО и евроатлантическата сигурност“.
Според дипломата срещата на 29-30 ноември в Букурещ ще допринесе за повишаване на авторитета на Румъния в НАТО. Румъния, която се доказа като изключително отговорен и способен съюзник, беше домакин на среща на върха през 2008 г. - среща на министрите на отбраната и на ръководителите на Военния комитет на НАТО, най-висшият военен орган за вземане на решения в алианса.
Срещата на 29 и 30 ноември ще е в четири сесии, свързани с изпълнението на решенията от срещата на върха на НАТО в Мадрид, с войната в Украйна, енергийната сигурност и партньорите.
На срещата са поканени също Украйна, Молдова, Грузия, Финландия, Швеция и Босна.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)