Арт работилница за изработване на медальони с българска шевица "елбетица" ще се проведе в най-голямото читалище на Плевен "Съгласие 1869". Това съобщи за БТА Петя Лакова, ръководител на дамски клуб "Фрея", който е организатор на творческото занимание. 
"Елбетицата е един от основните символи в българските шевици и представлява осемте посоки на света, обединени в един стабилен център", добави Лакова.
Галя Йошовска и Димка Дилкова са двете плевенчанки, които ще предадат своите знания и умения в бродерията на участниците в творческата работилница. Те са сестри, които са обикнали фолклорни обичаи и традиции, завещани им от тяхната майка. От дълги години шият гоблени, участват в гобленарски изложби, бродират от детски възглавнички, завивки, кърпи, великденски яйца до картини от България, портрети от известни художници, герои-революционери. През последните няколко години се отдават на създаване на оригинални народни носии, бродиране на традиционни и авторски шевици върху рокли, ризи, вратовръзки, шноли, чанти, портмонета, кърпички, шалове и други аксесоари.
Арт работилницата ще се проведе на 10 ноември, четвъртък, от 18:00 часа, зала "Библиотеката" на читалището.