За трети път Специализираният наказателен съд заседава по така нареченото "мегадело САПАРД". Този път се явиха всички подсъдими за източването на близо седем и половина милиона евро от програма САПАРД. В съдебната зала бяха и всички адвокати, но ход по същество на процеса все още не е даден, тъй като защитниците поискаха обвинителния акт отново да бъде върнат на прокуратурата.

Причината, според адвокатите, е липсата на яснота в обвинителния акт, което пречело на клиентите им правилно да разберат в какво са обвинени и така да защитят правата си. Прокуратурата отхвърли тези твърдения категорично и заяви, че в обвинителния акт всичко е ясно. Съдът си даде четири часа да мисли какво да прави с делото.

В очакване на съдебното решение адвокат Менко Менков, адвокат на Марио Николов, обвини държавното обвинение, че напук иска делото да се гледа в съда въпреки липсата на престъпление. Според Менков прокурор Андрей Андреев е внесъл делото в спецсъда, но не по вътрешни убеждения. Андреев отрече и се позова на очакванията и на Брюксел за осъдителни присъди по евромегапроцеса.

Марио Николов и останалите подсъдими бяха задържани през 2006-а година. Софийският градски съд им постанови тежки осъдителни присъди, но после Софийският апелативен съд върна делото на прокуратурата. Николов и останалите подсъдими преди време се възползваха от промяна в НПК, която отмени така наречената "фигура на вечния обвиняем" и поискаха или разследването срещу тях да бъде прекратено, или повторно да бъде внесено в съда. Така то се появи в междувременно създадения специализиран съд за дела срещу организираната престъпност.