Вековен дъб край село Белица, община Тутракан, е най-близкото до Русе дърво, дастигнало до финала на конкурса „Дърво с корен 2022“ на фондация „ЕкоОбщност“. Победителят ще бъде избран  с гласуване по интернет за някоя от 10-те номинации до 5 декември на адрес https://climateofchange.info/bulgaria/.
Дъбът край Белица е на възраст между 270 и 350 години, височината му е 15 метра. Предложен е в конкурса от Васил Чакъров. Ето какво разказва той.
Обиколката на дъба, измерена в най-широката част, която е на около 1-1,2 м височина от земята, е 6,66 м. Ако се вземе предвид, че средната скорост на растеж на обиколката е между 1,9-2,5 см на година, то може да се предположи, че възрастта на дървото е между 270 и 350 години.
Още като дете прекарвах много дни под този дъб заедно с моя дядо Марин, който ми е разказвал истории за дървото, които са се предавали от уста на уста. 
Той пък го помнеше от своя дядо все като такова внушително дърво. Според разказите на дядото на моя дядо, дървото е било част от голяма дъбова гора, която обграждала селото и е достигала до рекичката. 
Моят дядо също не помнеше гората, а самотното дърво, което е оцеляло през вековете. През големите пандемии от холера през 19 век хората от село Белица бягат от селото и се заселват около дървото за няколко години. Енергията на мястото, която е давала живот и сила на вековния дъб през годините, е привлякла тогава хората и им е дала надежда, сила и спасение. 
Вече няколко века дъбът стои като стожер и напомня на хората, че силата идва от корена и само този, който има здрави корени може да има силни криле.