Жители на Щръклево направиха акция за почистване на вековния дъб, който се намира близо до пътя от селото към Нисово. Те разчистиха избуялите храсталаци и високи треви, окастриха бурените и копривата, които закриваха дънера на столетното дърво. Предстои да се направят ниски колчета, които ще оградят дъба. 
Идеята да си припомним каква природна ценност имаме и да се погрижим за нея, е на дългогодишния учител по биология в селото Михаил Неделчев, каза Данка Матеева, която от няколко месеца е избрана за председател на настоятелството на читалище "Възраждане", организирало разчистването около столетното дърво. Спомени за някогашните ученически "Зелени патрули" - ученици, които се грижели за опазване на природата, разказват колегите на Неделчев от училището Маргарита Георгиева и Маргарита Даскалова. Децата засаждали дръвчета в Алея на дружбата, отбелязвали Деня на гората и птиците и Празник на цветята. За своята активност те били обявени за национален първенец и били наградени с екскурзия до Унгария през далечната 1974 г. 
А дъбът край Щръклево е обявен за вековен със специален указ на Министерството на земеделието и Комитета за защита на природата. Това е станало през 1980 година, когато специалистите изчислили, че възрастта му е 250 години. Това ще рече, че догодина дървото ще стане на 290 години, казват щръклевчани. След като разчистили пространството около него, те измерили обиколката на стъблото - оказала се 5 метра и 50 сантиметра. 
При следващото обявяване на международния конкурс "Европейско дърво на годината" ще кандидатстваме, увери Матеева. Жителите на Щръклево се надяват на успех, още повече че след като вековният бряст в Нисово вече го няма, столетникът в съседното село имал повече шансове.