Притежаваме две уникални колекции, които много ни се иска да покажем на туристите от България и от чужбина, които посещават Русе. Това каза зам.-директорката на регионална библиотека „Любен Каравелов“ Силва Василева вчера, когато на кръгла маса представи аргументите за включването на РБ в русенските туристически маршрути.
Едната колекция е сбирката от екслибриси, която наброява над 45 000 оригинални екземпляра, които са изпратени от различни краища на света за първия по рода си в Българя конкурс за такива миниатюрни рисунки.
Другата сбирка, която приковава вниманието на специалисти и ценители, съдържа повече от 7000 тома и документа от личната библиотека на родения в Русе академик Михаил Арнаудов. По волята на учения енциклопедист тя се съхранява именно в русенската регионална библиотека и неизменно предизвиква възторг у писатели, изследователи, студенти, които се докосват до ценната колекция от образци на печатното богатство. 
Третият ни аргумент да настояваме библиотеката да се включи в туристическите обиколки на града е часовникът, произведен от германската фирма „J.F.Weule“ преди почти век - през 1922 г., и часовниковата кула, която сме превърнали в малко изложбено пространство за екслибриси, каза Василева. Тя поясни, че всеки посетител ще има възможност сам да направи отпечатък от линогравюра на специална преса, поставена в близост до старинния часовников механизъм, който отбелязва всеки кръгъл час с камбанен звън.