Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви, че преговорите с Русия по проекта за газопровода Южен поток, насочен към пренасянето на руски газ през Черно море, ще бъдат замразени в отговор на кризата в Крим.
"Аз няма да ускоря преговорите за газопроводи, като например Южен поток за момента, те ще бъдат забавени", каза Йотингер пред вестник Die Welt.
Йотингер заяви, че Европа не е изправена пред проблем с доставките на природен газ. Енергийните запаси са достатъчни, а зимата е към края си.
Русия започна изграждането на Южен поток, който ще заобикаля Украйна, за да пренесе до 15 на сто от годишното търсене на газ в Европа към Европейския съюз през Черно море до 2018 година.
Йотингер приветства решението на европейските ръководители да спрат преговорите за облекчаването на визовия режим за руски граждани. Йотингер изиска и по-нататъшни мерки: „Трябва да се преговаря за замразяването на банкови сметки на олигарси и управляващи".
Все пак комисарят казва пред изданието, че тотални икономически санкции биха навредили и на двете страни. „Би било напълно погрешно, създаваните с десетилетия икономически отношения да бъдат поставени под въпрос, което би коствало работни места както в Русия, така и в Европа", казва той.
Еврокомисарят е изразил загриженост за България, Унгария и балтийските страни, които са напълно зависими от руския газ. „Притесненията са за България, Унгария и балтийските страни, които в големи и много големи мащаби зависят от руския газ. Но заради това след последната криза преди пет години се активизирахме", допълва още той.
Според него европейските страни са научили урока и се опитват със собствени усилия до прокарат нови газови връзки. „Днес газта не тече само в една посока, а може да върви и от Запад на Изток. Инфраструктурата затова е готова", каза той.
Същевременно вчера външният министър Кристиан Вигенин каза, че подобен сценарий е възможен.
"Очевидно в сегашната напрегната ситуация е добре вероятно да се сложи известна пауза в пряката работа по този проект поне за няколко дни или седмици, в които ситуацията ще се нормализира", каза външният министър. Той уточни, че според него няма заплаха за "Южен поток" в средно- и дългосрочен план, "но сега икономическите и енергийните рискове пред България са високи, те са свързани и с доставките на газ", обясни той.
България не е спрялa предварителна работа по Южен поток, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в поеделник, но добави, че София "следи отблизо" отношенията между Брюксел и Москва

"Подготвителните работи за Южен поток се извършват, те не са спрели. Но в следващите седмици ние ще следим отблизо отношенията между Европейския съюз и Русия", заяви министър-председателят Пламен Орешарски.