Варненската художничка Тереза Зиковска ще представи самостоятелна изложба живопис в Градската художествена галерия „Борис Георгиев”, съобщават от културната институция. Показаните произведения са създадени през последните две години.
Авторката споделя, че картините са биографични по някакъв начин, затова и заглавието на изложбата е „Платното ми е пристан“. За разлика от предишните си изяви, освен класическа живопис, тя показва и колажи, които е направила след въвеждането на ограничителните мерки заради Ковид-19. Включени са и най-новите ѝ творби, рисувани в Балчик, абстрактни работи, посветени на св. Георги, св. Стефан и на празника Кръстовден, както и една по-стара композиция, наречена “Въжеиграчи”, която има сантиментална стойност за авторката. 
Шест големи експресионистични платна е нарисувала художничката това лято в Двореца в Балчик, разказва тя. В тях присъстват цветовете на цветята от Ботаническата градина, Нимфеумът с водното огледало и кръстът на румънската кралица Мария. 

Голяма част от работите са оставени незавършени нарочно, споделя Зиковска, която смята, че често желанието да се направи едно платно съвършено, убива първоначалния тласък и енергия, с която е започнато. „В тази изложба съм решила, с риск да бъда провокативна, да оставя да се усеща точно този живот. Свободата е великолепният подарък, а изкуството е нейното лице“, подчертава тя.
Тереза Зиковска е родена през 1975 г., завършила е Националната художествена академия в София. Преподавала е във Варненския свободен университет, а през 2011 г. открива собствена арт галерия във Варна, където живее. Нейни изложби са били представяни в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ през 2019, 2017, 2007 и 2000 година. Излагала е и в Пловдив, София, Бургас, Виена, Будапеща, Атина.